Kadetska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na otvaranju Evropskog prvenstva nadigrala je Dansku. Slavili su izabranici Sakiba Malkočevića i Zorana Erbeza rezultatom 3:2, a na golu našeg tima kao i mnogo puta do sada briljirao je Luka Kačavenda.

Momak, koji je svojim odbranama u prvom i drugom krugu kvalifikacija oduševio mnogobrojne „lovce na talente“ i bosanskohercegovačke navijače juče je nastavio tamo gdje je stao.

U momentima kada je naš tim bio u podređenom položaju u prvom poluvremenu, Luka je bravuroznim intervencijama dovodio do ludila mlade fudbalere Danske i njihov stručni štab, a našu reprezentaciju držao je iznad vode. Odbranila je „bosanskohercegovačka hobotnica“ nekoliko zicera i pružila je mogućnost svojim saigračima za iskupljenje u drugom dijelu.

Dan nakon velike pobjede i njegove izvanredne partije Luka čvrsto nogama stoji na tlu, a jedinoj novinarskoj ekipi iz Bosne i Hercegovine priča o počecima svoje karijere.

“Karijeru sam počeo 2009. godine u Rudaru iz Prijedora. Bilo je prirodno da stanem na gol pošto je moj otac takođe bio golman. Imam njegovu veliku podršku, ali i od majke i sestre. Bez njihove podrške sve bi bilo mnogo teže“, za SportSport.ba govori mladi Kačavenda kojeg fudbalski stručnjaci smatraju za jednog od najboljih golmana u ovom uzrastu.

Luka se nije mnogo zadržao u svom Rudaru. Njegov talenat primjetili su skauti Vojvodine čije boje trenutno brani.

„Imao sam mnogo ponuda, no čuo sam da u Vojvodini imaju sjajnu omladinsku školu, te da se sa golmanima dobro radi, tako da izbor nije bio težak. Naravno, i zbog ljepota Novog Sada bilo mi je lako izabrati. Uslovi su odlični, kako za život tako i za fudbalski rad. Primljen sam fenomenalno i u niti jednom trenutku nisam požalio što sam izabrao Vojvodinu“, ističe Kačavenda.

Debitovao sam za reprezentaciju prije godinu i pol kada je zapravo bilo selektiranje ove generacije. Mnogo mi znači što branim za reprezentaciju jer kažu da je reprezentacija najznačajnija za fudbalsku karijeru. Sretan sam što branim za Bosnu i Hercegovinu i što sam upoznao ove divne momke“, dodao je Kačavenda.

Kao i svaki mladi golman tako i „bosanskohercegovačka hobotnica“ ima svog uzora. „Redovno gledam utakmice evropskih klubova i naravno da najviše pažnje poklanjam golmanima, pokušavam upiti svaki potez. Uzor?

“Buffon“, u jednom dahu govori Kačavenda.

Mladi bosanskohercegovački golman zadovoljan je zbog jučerašnje pobjede, no smatra da utakmicu protiv Danske treba što prije zaboraviti.

“Kada se govori o ovoj generaciji trebaju se spomenuti i dva kvalifikacijska ciklusa u Makedoniji i Austriji. Pogotovo u Austriji gdje smo imali grupu kao da smo na Evropskom prvenstvu. Ova generacija ima karakter i to nas krasi“, zaključio je Kačavenda.

Sportsport.ba