tri sestre-premijera (1)Premijernim izvođenjem predstave “Tri sestre” Antona Čehova u režiji Marka Misirače Pozorište Prijedor otvorilo je sinoć 62. sezonu.

U predstavi igraju Boris Tomić, Jelena Seksen, Mirela Predojević, Sabina Halilović, Tatjana Binjaš, Darko Cvijetić, Srđan Kneginjić, Dean Batoz, Siniša Vučićević, Radenko Bilbija, Rade Stupar i Zlata Kogelnik.

Režiser Marko Misirača rekao je da predstava duboko korespondira sa ovim vremenom i ovom sredinom, da govori o ozbiljnim problemima, militantnom duhu i onome šta vojska predstavlja.

“Mislim da je to često prenebregavano i zapostavljano u postavkama Čehova. On je imao tu jednu zebnju u kostima kada je pisao ovaj komad i naslućivao je šta vojska znači i zato smo uveli momenat ratnih dejstava”, pojasnio je Misirača.

Prema njegovim riječima, predstava se bavi i temom nečinjenja.

tri sestre-premijera (2)“Bili smo svjedoci da su se ovdje dešavali razni burni događaji, rušenja sistema vrijednosti, ratovi. Svi smo imali kritički stav o tome, a malo ko je konkretno šta preduzeo. I o tome Čehov zapravo govori, o toj pojavi nečinjenja, koliko je to zapravo opasnije i lošije nego neko aktivno činjenje zla”, kazao je Misirača.

Glumica Mirela Predojević rekla je da nije riječ o klasičnom komadu i da gledaoci moraju u to da se upuste jer im se onda tek otvaraju vrata predstave pune simbola koja zahtijeva da se gledalac uključi.

“To nije klasičan Čehov na kojeg smo navikli i kako su nas naučili da ga iščitavamo nego kako bi te sestre izgledale danas i savjet gledaocima je da tu barijeru prvenstveno otklone”, poručila je Predojević.

Profesor beogradskog Fakulteta dramskih umjetnosti Ferid Karajica rekao je da Pozorište Prijedor krasi odsustvo podilaženja publici.

“Uhvatiti se u koštac s ozbiljnim i važnim naslovima je od presudnog značaja danas kad prisustvujemo estradizaciji svega. Važno je zadržati pozorište kao oazu ozbiljnog tretmana kulture. Repertoar ovog pozorišta dokazuje da je moguće opstati i sa ozbiljnim tretmanom dramske umjetnosti”, ocijenio je Karajica.

Dramaturgiju potpisuje Darko Cvijetić, scenografiju Radenko Bilbija, kostimografiju Jelena Vidović, muziku Nebojša Aleksić, fotografiju Igor Motl, lekturu Milorad Telebak, a grafički dizajn Vladimir Vanja Vlačina.

Prva repriza predstave “Tri sestre” zakazana je za utorak, 11. novembra u 20.00 časova.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić
tri sestre-premijera (3) tri sestre-premijera (4) tri sestre-premijera (5) tri sestre-premijera (6) tri sestre-premijera (7)