humanost-semira hoffman (4)Semira Hoffman, Ljubijanka sa američkom adresom i vlasnica klinike za ranu intervenciju i tretiranje autizma na Floridi, od ponedjeljka, 3.11. ove godine, započinje sedmodnevnu edukaciju stručnjaka Bosne i Hercegovine iz područja ranih intervencija u autizmu.

Edukacija će se održavati u Banjaluci, a povod je donacija najsavremenijeg softvera Teach Town.

Odmah po dolasku u rodnu Ljubiju ugostila je i darovala softversku aplikaciju Teach Town i laptop familiji Bahun iz Zagreba, koja ima dvoje djece, od kojih jedno ima elemente autizma.

U doniranom laptopu je još softverskih programa za desetoro djece s autizmom a svaki softver vrijedi 350 američkih dolara.

Tokom jučerašnjeg popodneva BCBA Tate Mc Ghee koji radi u klinici na Floridi kao terapeut, uputio je roditelje u korištenje softvera. Dječak Ivor se odmah pridružio u učenju i od početka pokazao interes za novim znanjima.

humanost-semira hoffman (2)Program Teach Town na kreativan i djeci pristupačan način kroz animacije potiče kognitivni razvoj djece s ovakvim razvojnim teškoćama. Takođe sadrži instrument za mjerenje napretka intelektualnog razvoja djeteta.

Familija Bahun vjeruje da će njihov Ivor uz ovakav rad brže napredovati i usvajati nove socijalne vještine i da će lakše iskomunicirati svoje želje i potrebe.

Na ovakvom poklonu su neizmjerno zahvalni i od srca se raduju mogućnosti da pomognu i drugoj djeci u Hrvatskoj.

Na kraju su istakli da će im biti čast da gospođa Semira Hoffman bude počasni član centra koji će u Zagrebu pružati podršku osobama s autizmom i njihovim porodicama.

Inače, Semira Hoffman je u Prijedoru osnovala Fondaciju Zajednički put radi unaprijeđenja društvenog i socijalnog položaja djece i mladih a posebno onih s posebnim fizičkim, ekonomskim i drugim potrebama.

Tekst i foto – Ahmet Rešidović
humanost-semira hoffman (3) humanost-semira hoffman (5) humanost-semira hoffman (1)