Izvještaj o hidrološkoj situaciji na području grada Prijedora na dan 17.03.2018. godine

Uvidom u stanje vodostaja vodotoka rijeke Sane,Gomjenice i Miloševice dana 17.03.2018. godine u 07,00 časova utvrđeno je sljedeće:

1.U toku noći došlo je do pada vodostaja rijeke Sane za 23 cm tako da trenutno vodostaj rijeke Sane iznosi iznosi 340 cm.

2.Vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice su ispod kritičnog nivoa i iste ne ugrožavaju stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

3.Obzirom na povećan intenzitet padavina na slivnom području rijeke Sane i na području grada Prijedora u toku dana se očekuje postepeni rast vodostaja rijeke Sane i drugih vodotoka na području grada Prijedora.

4.Sa područja zahvaćenog poplavom došlo je povlačenja plavnih voda i normalizacije stanja. Još uvijek je prisutno zadržavanje površinskih voda na područjima zahvaćenim poplavom.

5.Svi putni pravci na područjima koja su bili zahvaćena poplavom su prohodni.

6.U toku prethodnog dana službe zaštite i spasavanja su bile u funkciji kako u smislu praćenja stanja tako i preduzimanja potrebnih mjera zaštite i u skladu zaključcima Gradonačelnika Grada Prijedora za stanje redovne odbrane od poplava.

7.U toku dana neophodno ja da svi subjekti uključeni u zaštitu i spasavanje kontinuirano izvršavaju zadatke a u skladu sa potrebama stanovništva, prema planovima zaštite od poplava i prama utvrđenim mjerama i zaključcima Gradonačelnika Grada Prijedora za stanje redovne odbrane od poplava.

8.Kako se u narednom perodu očekuje rast vodostaja i mogućnost pogoššanja stanja Odsjek za civilnu zaštitu će kontiruirano pratiti stanje vodostaja i stanje na terenu i prema ukazanim potrebama predlagati Gradonačelniku grada Prijedora i nadležnim subjektima zaštite i spasavanja preduzimanje potrebnih mjera zaštite.

Šef Odsjeka Dušan Vranješ