Javnoj ustanovi Centar „Sunce“ uručena je oprema za kabinet za kuvare u okviru projekta „Praktična nastava na radnom mjestu-PRAKSA 2“.

Riječ je o projektu koji finansira Vlada Švajcarske kroz program Prilika Plus, a imlementira Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Agencija „PREDA“ Prijedor.

Direktor Centra „Sunce“ Slađana Radaković je, zahvaljujući se na donaciji, istakla da je oprema veoma značajna za polaznike ove škole kojima je preko 60 odsto praktična nastava.

„Opremanje školskih radionica je od izuzetne važnosti jer se na taj način povećava njen kvalitet i time osposobljavaju naši učenici za buduća zanimanja“ rekla je Radakovićeva.

Ova ustanova broji 116 učenika, a praktičnu nastavu u srednjoškolskom obrazovanju pohađaju za radno osposobljavanje za kuvare, krojače i bravare.

Projekt menadžer Milena Gnjatović Simatović potvrdila je da je Projektom „PRAKSA 2“ nabavljena profesionalna oprema za kuhinju, odnosno kabinet za kuvare čime su stvoreni uslovi za dodatno osposobljavanje djece sa posebnim potrebama za pripremu različitih vrsta jednostavnijih jela, te poboljšanje kvaliteta njihovih života.

„Preko 80 odsto djece koja pohađaju Centar dolazi iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva i dva obroka koje dobiju u centru su jedini obroci koje imaju u toku dana i sve obroke pripremaju upravo učenici ove škole pod stalnim nadzorom i uputstvima nastavnika i profesionalnog kuhara“, istakla je Gnjatovićeva.

Momir Širko iz Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća je istakao da je riječ o projektu koji je fokusiran na spajanje obrazovnog sektora i sektora privrede.

„Ono o čemu posebno vodimo računa je ta inkluzivnost zbog čega smo ušli i u ovu ustanovu jer je važno da učenici kada završe školovanje u ovoj školi budu na tržištu rada jednako dobri kao i učenici iz ostalih škola“, rekao je Širko.

Ovoj svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je pozdravio donatore u ovom projektu koji su omogućili jačanje kapaciteta za izvođenje praktične nastave djeci sa posebnim potrebama.

Projekat „PRAKSA 2“ će se provoditi do septembra 2018. godine, a ukupna vrijednost projekta je 276.437 KM, dok je ukupna vrijednost nabavljene opreme za Centar „Sunce“ 33.560,28 KM.

Pored nabavljene opreme, projektom će se obezbijediti i zaštitna oprema za djecu koja se osposobljavaju za smjer kuhara.

www.prijedorgrad.org

Povezane vijesti

VERBALNI RAT OKO NASIPA: ĐAKOVIĆ PROZVAO PRIJEDORČ... Aleksandar Šobot iz Prijedora izjavio je da je gradonačelnik Milenko Đaković trebalo da preuzme moralnu odgovornost za predmete koji nisu završeni u e...
PU PRIJEDOR: SPROVEDENE AKTIVNOSTI U OKVIRU KAMPAN... Povodom 25. maja, Međunarodnog dana nestale djece, policijski službenici Policijske uprave Prijedor učestvuju u kampanji koju sprovodi Ministarstvo un...
PRIJEDOR: POČEO POPIS ŠTETE OD POPLAVA – VID... U Prijedoru je danas je počeo popis štete, pričinjene poplavama na stambenim, infrastrukturnim i privrerednim objektima. Popis štete u poljoprivredi p...
PRIJEDOR: ODRŽANA „ŠESNAESTOMAJSKA BICIKLIJADA“ &#... Turistička organizacija grada Prijedora u saradnji sa Biciklističkim klubom "Kozara " iz Prijedora organizovala je "Šesnaestomajsku biciklijadu" i to ...
VODA U PRIJEDORU KONSTANTNO ISPRAVNA ZA PIĆE S obzirom na to da su ukinute mjere vanredne zaštite od poplava u Prijedoru i da je nivo rijeke Sane jutros bio 193 cm, prestaju i potrebe za pojačani...
PRIJEDOR: OBILJEŽENA GODIŠNJICA FORMIRANJA PRVE KR... U selu Lamovita kod Prijedora obilježena je 77. godišnjica od formiranja Prve krajiške proleterske udarne brigade. Tim povodom služen je parastos i...
PRIJEDOR: OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA UČITELJSKE ŠKOLE ... U holu Ugostiteljsko-ekonomske škole danas je otkrivena spomen-ploča u znak sjećanja da je u tom prostoru nekada postojala Učiteljska škola " Radmilo ...
“PAUK MI ODVEZAO AUTO PO NALOGU DNS”: PREDSJEDNIK ... Predsjednik Gradskog odbora SDS Prijedor, Milan Tubin tvrdi da je njegov automobil “reno megan” sa parkinga u centru grada odvezao pauk po nalogu DNS-...