Javnoj ustanovi Centar „Sunce“ uručena je oprema za kabinet za kuvare u okviru projekta „Praktična nastava na radnom mjestu-PRAKSA 2“.

Riječ je o projektu koji finansira Vlada Švajcarske kroz program Prilika Plus, a imlementira Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Agencija „PREDA“ Prijedor.

Direktor Centra „Sunce“ Slađana Radaković je, zahvaljujući se na donaciji, istakla da je oprema veoma značajna za polaznike ove škole kojima je preko 60 odsto praktična nastava.

„Opremanje školskih radionica je od izuzetne važnosti jer se na taj način povećava njen kvalitet i time osposobljavaju naši učenici za buduća zanimanja“ rekla je Radakovićeva.

Ova ustanova broji 116 učenika, a praktičnu nastavu u srednjoškolskom obrazovanju pohađaju za radno osposobljavanje za kuvare, krojače i bravare.

Projekt menadžer Milena Gnjatović Simatović potvrdila je da je Projektom „PRAKSA 2“ nabavljena profesionalna oprema za kuhinju, odnosno kabinet za kuvare čime su stvoreni uslovi za dodatno osposobljavanje djece sa posebnim potrebama za pripremu različitih vrsta jednostavnijih jela, te poboljšanje kvaliteta njihovih života.

„Preko 80 odsto djece koja pohađaju Centar dolazi iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva i dva obroka koje dobiju u centru su jedini obroci koje imaju u toku dana i sve obroke pripremaju upravo učenici ove škole pod stalnim nadzorom i uputstvima nastavnika i profesionalnog kuhara“, istakla je Gnjatovićeva.

Momir Širko iz Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća je istakao da je riječ o projektu koji je fokusiran na spajanje obrazovnog sektora i sektora privrede.

„Ono o čemu posebno vodimo računa je ta inkluzivnost zbog čega smo ušli i u ovu ustanovu jer je važno da učenici kada završe školovanje u ovoj školi budu na tržištu rada jednako dobri kao i učenici iz ostalih škola“, rekao je Širko.

Ovoj svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je pozdravio donatore u ovom projektu koji su omogućili jačanje kapaciteta za izvođenje praktične nastave djeci sa posebnim potrebama.

Projekat „PRAKSA 2“ će se provoditi do septembra 2018. godine, a ukupna vrijednost projekta je 276.437 KM, dok je ukupna vrijednost nabavljene opreme za Centar „Sunce“ 33.560,28 KM.

Pored nabavljene opreme, projektom će se obezbijediti i zaštitna oprema za djecu koja se osposobljavaju za smjer kuhara.

www.prijedorgrad.org

Povezane vijesti

Kinezi informisali Dodika da projekat auto-puta Ba... Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Obrenovcu sa predstavnicima kineske kompanije "Šandong haj spid", koja je bila izvođač ra...
Centar za socijalni rad Prijedor – Samcima j... U Prijedoru se broj korisnika dodatka za pomoć i njegu drugog lica za posljednjih 5 godina udvostručio, dok 40 odsto njih ima preko 65 godina života. ...
Gradonačelnik Đaković razgovarao sa novim članovim... Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković organizovao je prijem dobrodošlice za članove novog čileanskog LOT tima EUFOR-a, kancelarija Banja Luka. U ...
Kolapsi zbog vrućina, u hitnoj pune ruke posla Visoka temperatura vazduha koja je ovih dana obarala rekorde u Republici Srpskoj napunila je i ambulante Hitne pomoći. Služba hitne pomoći prijedor...
Otpadnom vodom truju Prijedorčane: Moguće epidemij... Iz kamiona preduzeća “Komunalne usluge” iz Prijedora i dalje po ulicama grada curi voda iz otpada koji skupljaju i prevoze na deponiju. Slike koje ...
Oštra Luka: Spomen soba čuva sjećanje na borce VRS... U Oštroj Luci, u znak sjećanja na poginule borce Odbrambeno-otadžbinskog rata, u novom multifunkcionalnom objektu izgrađena je i opremljena jedna od n...
Prijedor – privredna društva: Dobit veća od ... Grad Prijedor spada u grupu privredno razvijenih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i u 2018. godini zabilježeni su pozitivni rezultati poslovanja...
Održane 37. Dragotinjske večeri – FOTO U Gornjoj Dragotinji su po 37. put su održane Dragotinjske večeri, kojima je obilježeno 16 godina postojanja jedine kneževine na Balkanu. A kako bi...