U mjesnoj zajednici Gornja Ravska kod Prijedora proteklih dana gromoglasno je najavljivano kako su putne mreže prohodne te da se danonoćno radi na tome da svaki putni pravac bude pročišćen kako bi se stanje sa snijegom stavilo pod kontrolu.

Da li je to zaista tako, provjerili smo ove nedjelje na licu mjesta u jednoj od najudaljenijih mjesnih zajednica Grada.

Prema riječima mještana nije onako kako se javnosti predstavlja.

-Bio sam primoran da zbog velikog snijega nosim na leđima djecu do obližnje autobuske linije iako do nje imam oko 300 metara – priča nam jedan mještanin zaseoka Tisova kod Gornje Ravske ističući da je insistirao da mu jaka mašina pročisti put do kuće kako bi nesmetano djeca mogla ići u školu.

Iako je prethodno u MZ Ravska očišćen svaki prilaz kući pa čak i prilaz pomoćnim objektima poput štala, svinjaca i slično, pozvali smo predsjednika „Odbora za infrastrukturne poslove” Ivana Begića tražeći odgovor zbog čega je izostavljen sporni putni pravac u zaseoku Tisova od 300 metara.

On nam je rekao da je to stranačka stvar te da se to i riješi putem stranke.

Podsjećamo, porodice koje žive na neočišćenom dijelu sela su većinom članovi DNS-a za koje, kako smo se uvidjeli, ni “Odbor” a ni Savjet MZ ne želi da zna upravo zbog takve stranačke pripadnosti.

Begić je u telefonskom razgovoru rekao da će nam zvaničan odgovor dostaviti elektronskom poštom u toku sutrašnjeg dana iako je prethodnih dana izjavljivao da će buldožer Niskogradnje Marjanović očistiti sve sporedne putne pravce u mjesnoj zajednici.

Pozvali smo i predsjednika Savjeta MZ Gornja Ravska, Janka Milojicu koji je, po svemu sudeći, neupućen u rad “Odbora za infrastrukturne poslove” iako je pomenuti Begić njegov zamjenik.

On je takođe rekao da ne može ustajati u pet časova ujutro i koordinirati sa mašinom gdje i kako treba pročistiti.

Kada smo mu predočili koja je porodica ostala zametena u snijegu, nemarnošću Savjeta i “Odbora”, Milojica nam je rekao da će pokušati upoznati nadležne o problemu.

Ne čekajući milost Begića, Milojice i nekih “igrača” Gradske uprave koje “Odbor” vješto “vrti oko malog prsta” dostavljajući izvještaje koji nisu tačni, porodica koja je ostala zametena u snijegu morala je nakon pet dana obećanja uzeti lopate u ruke i pročistiti lokalni put kako bi djecu mogla odvesti do obližnjeg ljekara.

Ovim putem pitamo Savjet mjesne zajednice Gornja Ravska kao i “Odbor za infrastrukturne poslove” da li su bitne stranačke kartice kada su u pitanju djeca, starci, bolesne i iznemogle osobe, pogotovo kada su zatrpani snijegom?

Da li je tada bitno ko se kako zove i koje je nacionalnosti?

Da li ima ravnopravnosti u radu Savjeta MZ i da li su svi jednako zastupljeni kada se radi o pomoći istog?

Na kraju, pitamo se ko li je uopšte predsjednik Savjeta MZ Ravska?

Ostaje da se vidi da li će na sve ovo reagovati i Gradski odbor Demokratskog narodnog saveza Prijedor, najjače političke stranke u ovoj lokalnoj zajednici.

Tekst i foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com