skupstina grada-29oktobar-rebalans budzeta (2)Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas rebalans budžeta za 2014. godinu u formi nacrta kojim je planirani budžet uvećan sa 31.290.233 KM na 36.318.791 odnosno za 16,07 odsto.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da se ovdje ne radi o suštinskom povećanju nego o uvrštavanju jednog kredita i nekoliko drugih stavki.

“Suštinski nema povećanja, ali je najvažnije da nismo došli u situaciju da moramo smanjivati budžet, a još važnije od toga je da nismo došli u situaciju da ne možemo izvršavati svoje obaveze tako da i planirani i ovaj rebalansirani budžet garantuju da do kraja godine možemo izvršavati sve obaveze”, kazao je Pavić novinarima u Prijedoru.

On je naglasio da se u Prijedoru uvijek vodi računa o realnom planiranju i usaglašavanju prihoda i rashoda i da je posljedica toga činjenica da deset godina nema deficita u budžetu.

Načelnik Odjeljenja za finansije grada Prijedora Biljana Malbašić rekla je da su razlozi za uvećanje budžeta u nacrtu rebalansa uvrštavanje suficita iz 2013. godine, uvrštavanje kredita od 3,2 miliona KM o kojem je odluku donio lokalni parlament i uvrštavanje povećanje prihoda od PDV-a od 861.582 KM zbog izmjene odluke o učešću opština i gradova u prihodima od indirektnih poreza.

skupstina grada-29oktobar-rebalans budzeta (1)“To su tri osnovna razloga koji su znatno uticali na prihodovnu stranu budžeta, a tu su još uvršatavanje granta Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske za tuđu njegu i pomoć, te uvrštavanje granta UEFA-e za izgradnju fudbalskog stadiona i granta Ministarstva za ljudska prava BiH za stambeno zbrinjavanje Roma”, kazala je Malbašić novinarima u Prijedoru.

Ona je dodala da je punjenje budžeta u prvih devet mjeseci ove godine iznosi oko 87 odsto.

Odbornici Skupštine grada Prijedor danas su usvojili i Odluku o raspodjeli utvrđenog neraspoređenog suficita za 2013. godinu raspoloživog za raspodjelu, a riječ je o 577.598 KM.

Iz ovog iznosa za uređenje i korištenje poljoprivrednog zemljišta predviđeno je 155.809 KM, za održavanje puteva iz sredstava od naknade za korištenje voda 295.187 KM, a za ostale nepomenute rashode, takođe iz sredstava od naknade za korištenje voda, 126.602 KM.

Naredno zasjedanje Skupštine grada Prijedora najavljeno je za 19. novembra.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić