U subotu uveče u Gornjoj Ravskoj kod Ljubije održan je 3.Turnir u staroj drevnoj igri “Kapanje“.

Bila je to prilika da se okupe svi ljubitelji ove manifestacije koja je već tradicionalna u ovoj mjesnoj zajednici.

Na ovom turniru bilo je ukupno 25 ekipa koje su došle iz Krupe na Uni, Novog Grada, Oštre Luke i Prijedora.

Sala društvenog doma bila je prepuna učesnika ali i onih koji su došlida daju podršku drugima.

Nadmetanje, pjesma, galama… baš kao nekada u stara vremena.

Na samom početku takmičenja, sve prisutne pozdravio je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Gornja Ravska, Janko Milojica, istakavši da je zadovoljan odzivom ekipa kao i samom organizacijom i dodao da ovakva manifestacija mora ostati da „živi“ i za buduće naraštaje.

Ispred Gradske uprave Prijedora prisutnima se obratio Đorđe Jež rekavši da je ovo Kapanje nešto posebno i da ovakva druženja treba dizati na viši nivo jer su se stanovnici četiri lokalne zajednice okupili na jednom mjestu s ciljem očuvanja tradicije i kulture i taj brend treba ojačavati.

Član organizacionog odbora Turnira u Gornjoj Ravskoj, Mladen Karan rekao je da je prezadovoljan odzivom ekipa i dodao da se ovakvim okupljanjima mora davati više prostora u medijima.

-Iskreno da kažem, nisam očekivao toliki broj ekipa. Zaista sam ponosan na svoje kolege kako iz Prijedora tako i Novog Grada, Oštre Luke i Krupe na Uni koji su došli na ovo naše druženje. Kapanje je uvijek prilika za druženje i uzajamni obilazak. Odabrana ekipa iz Ravske obilazi i nadmeće se u svim krajevima Grmeča gdje se još održavaju ovakve manifestacije. Ljudi to cijene i poštuju i oduže nam se samim dolaskom na ovo naš Turnir – rekao je Karan koji se još zahvalio Gradskoj upravi Prijedora koja je finansijski podržala ovu manifestaciju i njegov prijedlog za organizovanjem Kapanja u Ravskoj koje je već postalo tradicionalno.

Od 25 ekipa, titula pobjednika u nedjelju ujutro, nakon višesatne „borbe“, pripala je ekipi „Koprivna“ iz istoimenog mjesta kod Oštre Luke koja je time odbranila prošlogodišnji trijumf.

Drugoplasirana je bila ekipa „Nesreće“ koja je bila nezadovoljna načinom podizanja “kapa” te nisu prihvatili proglašenje “Koprivne” za pobjednika pa su odbili nagradu za vicešampiona.

Treće mjesto pripalo je ekipi „Miska Glava“.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com