Svjedok Odbrane je kazao da je na dan pretresa prijedorskog sela Zecovi, u ljeto 1992. godine, bio sa optuženim Dušanom Milunićem, kojeg smatra poštenim, ozbiljnim i mirnim čovjekom.

Bivši pripadnik Rasavačke čete pri Ljubijskom bataljonu Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stupar je posvjedočio da je četa formirana 28. juna 1992., a komandir je bio Dušan Milunić, za kojeg je rekao da nije izdavao nezakonite naredbe.

Svjedok je izjavio da je bio u Mrđinoj glavici na straži kada je došao optuženi Milunić da ih obavijesti da sutra idu na pretres Zecova. Naredni dan, pojasnio je, sa optuženim i drugim vojnicima kretao se prema izvoru Svetinja, gdje su zatekli policiju, Radomira Stojnića te Boška Grujičića, koji je bio u civilu.

Stupar je pojasnio da se on, zajedno sa oko 30 vojnika, nastavio kretati ivicom šume Kurevo prema selu Čarakovu. Na jednoj od lokacija, kazao je svjedok Stupar, Milunić ih je rasporedio da naprave liniju prema Kurevu i onda je došao Radovan Grbić, s kojim se optuženi svađao.

Nakon izvjesnog vremena, rekao je svjedok, čuli su pucnjavu iz Kureva i Zecova, a oni su se u manjim grupama na čelu s Milunićem počeli kretati prema vijaduktu.

“Silazimo prema vijaduktu, i kod raskršća sam vidio četiri-pet leševa. Oborio sam glavu i prošao, to nisam mogao gledati”, kazao je Stupar.

Kod kuće Vejsila Dženanovića svjedok je, kako je dodao, zatekao Milunića s vojskom, kao i Boška Grujičića.

Svjedok je naglasio da kod vijadukta nije vidio leševe, niti ikoga, i onda je otišao kući.

Tokom kretanja, svjedok je rekao da nije vidio Radovana Četića, te da njegova jedinica od Četića nikada nije dobijala naređenja. Također je negirao da je prije akcije na Zecove bilo postrojavanje ispred Mjesne zajednice u Rasavcima.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. godine, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade VRS-a, Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Milenko Grbić, nekadašnji vezista u komandi Ljubijskog bataljona, kazao je kako je krajem jula 1992. godine čuo da će biti pretres šume Kurevo zbog “Zelenih beretki”, naglasivši da se nije spominjao pretres sela.

Na dan akcije svjedok je, kako je naveo, otišao u jedan gaj da zamijeni kolegu vezistu. Napomenuo je da je naredni dan na to mjesto došao Dušan Milunić s grupom vojnika, te da su se komandant Rade Bilbija i Milunić prepirali.

Suđenje će se nastaviti 9. februara.

BIRN