Građani Oštre Luke uskoro bi trebalo da dobiju pitku vodu zahvaljujući dobroj saradnji sa federalnom opštinom Sanski Most.

Načelnik Oštre Luke Dragan Stanar objašnjava da su prošle godine on i načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović dogovorili da vodovod poveže ove dvije pogranične opštine u BiH.

– Sanski Most bi trebalo da vodovod izgradi do entitetske linije, odnosno od Koprivne. Mi ćemo da nastavimo i sistem da razvedemo pored magistralnog puta i po centralnom dijelu Oštre Luke – kaže Stanar.

Navodi da su u budžetu planirali 70.000 KM za izradu projektno tehničke dokumentacije.

– Uskoro će opštine Oštra Luka i Sanski Most, kao i „Vodovod” iz Sanskog Mosta, potpisati ugovor o izgradnji vodovoda. Zahvalan sam razumijevanju aktuelnog načelnika iz susjedne nam opštine na koju ranije nismo nailazili – ističe Stanar.

Kaže i da opština Oštra Luka na svom području nema pitkih izvorišta vode za izgradnju „Vodovoda“ zbog čega su se odlučili na saradnju sa opštinom Sanski Most.

– Oni imaju višak vode, a mi smo im sigurne mušterije. Vodomjer bi trebalo da bude postavljen na entitetskoj liniji i ono što bi potrošili platili bi – objašnjava on.

Dodaje da bi na ovaj način oko 450 domaćinstava centralnog dijela Oštre Luke konačno imalo uredno vodosnabdijevanje.

– Mještani se sada snabdijevaju vodom iz seoskih bunara koji tokom ljeta presuše kada ostajemo bez vode, koja je presudna za poljoprivredu – kaže načelnik Oštre Luke.

Podsjeća da je kao osnovni pravac razvoja ove opštine poljoprivreda, zbog čega je ovo vodosnabdijevanje prioritet.

– Pod Grmečom je oko 300 mještana, koji se bave stočarstvom. U mjestima pod Manjačom imamo 250 mještana koji imaju oko 6.000 ovaca, dok u centralnom dijelu živi 70 odsto stanovništva, koje pretežno uzgaja maline i kupine – kaže Stanar.

Dodaje da je i ove godine u budžetu, koji iznosi oko 1.479.000 KM, planirano 50.000 KM podsticaja za poljoprivredu.

– Ovaj novac će dobiti 43 poljoprivredna gazdinstva. Dajemo subvencije za proizvodnju kupine, maline, ovčijeg mesa, mlijeka i meda – rekao je on.

Navodi da se opština tek sad nakon pet godina, kako je on načelnik, počela oporavljati od naslijeđenih dugova.

– Nakon mog dolaska, bili su nam blokirani računi jer prethodna vlast nije plaćala doprinose radnicima. Kredita je bilo u iznosu od 1,7 miliona KM i oko 280.000 KM budžetskog deficita. Tek sad smo došli u poziciju da možemo da razmišljamo o razvoju. Imamo još oko 300.000 KM duga, a do 2021. godine vraćamo kredit prethodne vlasti – rekao je Stanar.

Više glasača nego stanovnika

Dragan Stanar ističe da po popisu imaju 2.997 stanovništva, te da imaju duplo više glasača – oko 4.561.

– To je paradoks, ali razlog za to je što su se Srbi vratili u Sanski Most, a više od dvije decenije prava ostvaruju u Oštroj Luci. Žive u FBiH i tamo izvršavaju svoje obaveze i plaćaju poreze. Socijalna prava, kao što je novčana pomoć dobijaju iz Oštre Luke, ali i liječe se u našem Domu zdravlja, jer to su stariji ljudi koji imaju više povjerenja u naše ljekare – tvrdi Stanar.

EuroBlic