Ubice koje su umakle pravdi, svoj “savršen zločin” mogu zahvaliti traljavim istragama i nestručnom radu istražilaca.

O tačnim motivima pomenutih ubistava može se samo pretpostavljati, ali u začaranom krugu pakla uvijek je koristoljublje, ljubomora, neriješeni imovinski odnosi i slično.

– Policija je nakon rata u BiH, odnosno poslije 1995. godine napravila jedan presjek, odnosno novu evidenciju o ubistvima. Slučajevi su klasifikovani na osnovu krivičnog djela, a u pomenutim slučajevima radi se o klasičnim ubistvima koja do danas nisu rasvijetljena i takvih je 28 – objasnio je izvor “EuroBlica” iz MUP RS.

Spisak ubijenih koji već decenijama čekaju pravdu, a njihove porodice duševni mir, objavljujemo u cjelosti.

Na području banjalučke regije, odnosno Banjaluke, Gradiške, Prijedora i Kozarske Dubice u periodu od 1995. godine do 2015. godine kada je u Banjaluci izvršeno posljednje ubistvo koje do danas nije rasvijetljeno ubijeno je 28 muškaraca, žena i njihove djece i za ove zločine do danas niko nije procesuiran.

Ubijeni su: Ahmet Bešić iz Novog Grada, Aleksandar Vojvoda iz Banjaluke, Borislav Popović iz Prijedora, Borka Ožegović iz Gornjeg Ratkova na Manjači, Dimitrije Lazić iz Koprivne kod Oštre Luke, Đorđe Milosavljević iz Banjaluke, Đorđo Kusić iz Kremne kod Prnjavora, Dušanka Teodorović Trivić iz Ljubatovaca kod Laktaša, Goran Kotur iz Gradiške, Husein Karaić iz Gradiške, Ibrahim Ramulić iz Hambarina kod Prijedora, Jerina Bilbija iz Prijedora, Milan Vukelić iz Banjaluke, Mirjana Lovrić iz Banjaluke, Mladen Pekija iz Knežice kod Kozarske Dubice, Omer Kreso iz Banjaluke, Rabija Čaušević iz Kozarske Dubice, Ruško Pajić iz Banjaluke, Stevan Šućur iz Gradiške, Zoran Grahovac iz Šipova, Nebojša Čubrilović iz Banjaluke i Jasmin Imširović iz Banjaluke.

– Osim ovih ubistava gdje je ubijena jedna žrtva zabilježena su i tri slučaja “dvostrukih” ubistava, odnosno gdje su ubijene dvije žrtve i ova ubistva do danas nisu rasvijetljena – navodi izvor “EuroBlica”.

Dodaje kako su u pitanju ubistva bračnog para penzionera Martinović, Desanke i Jovana iz Kriškovaca kod Laktaša, koji su mučeni i ubijeni u maju 1996. godine, 17 dana nakon vjenčanja, a čija su tijela pronađena na različitim lokacijama.

Istraga će utvrditi samo da su ubice bile u crvenom “fijatu” popularnom “fići”, te da je motiv dvostrukog ubistva koristoljublje, jer su ubice vjerovale da bračni par penzionera koji je svoj radni vijek proveo u Švedskoj ima veliku deviznu ušteđevinu.

No, i pored činjenice da su nepoznate osobe viđene kako se velikom brzinom u vrijeme zločina, u crvenom “fići” udaljavaju od porodične kuće Martinovića, ovaj fićo, niti ove osobe nikada nisu pronađene.

Bilo je i svjedoka koji su imali šta reći oko ovog zločina, ali iz nepoznatih razloga njih policija nije ni ispitivala.

Slučaj dvostrukog ubistva Mileve Aksentić i njezinog sina Dragana Aksentića iz Seferovaca kod Srpca koji su ubijeni na kućnom pragu u martu 1999. godine i danas je enigma za istražioce.

Istraga je pokazala da je 45-godišnju majku i njenog 26-godišnjeg sina ubilo troje napadača, među kojima je bila i žena.

Identitet ubica nije utvrđen, iako je porodica ubijenih sumnjala na vrlo uzak krug osoba, a većina njih bila je predmet istrage.

– Tokom uviđaja policija je pronašla 22 čaure kalibra 7,62 milimetra, a obdukcijom su po tijelu i glavama majke i sina utvrđene brojne teške povrede, koje su ukazivale da su ubice bile istrajne u namjeri da majku i sina ne ostave među živima – prisetio se izvor iz MUP RS.

Dodaje kako su teške povrede posebno po glavi trebale biti signal tadašnjim istražiocima da su ubice dobro poznavale majku i sina.

Tokom istrage saslušano je 50 osoba, a njih 20-tak upućeno je na poligraf i svi su “prošli”.
Sa mjesta zločina izuzeti su brojni tragovi, među kojima i otisci koji i danas čekaju u policijskim “bazama” kako bi jednog dana, pomogli u rasvjetljavanju zaboravljenog zločina.

Tokom istrage policija je imala identitet glavnog osumnjičenog koji je uhapšen gotovo 12 godina nakon zločina, ali naknadno saslušanje i poligrafsko ispitivanje nije pomoglo u rasvjetljavanju zločina pa je osumnjičeni pušten.

Dvostruko ubistvo Muharema Balića i Almira Redžića u julu 2014. godine u Trnopolju kod Prijedora, takođe je ostalo nerasvijetljeno, iako se za ovaj zločin sudilo pripadniku vehabijskog pokreta Zikriji Krkiću.

Usled nedostatka dokaza, Okružni sud u Banjaluci je u septembru 2015. godine oslobodio Krkića optužnice za dvostruko ubistvo.

Međutim, Vrhovni sud RS u julu 2016. ukinuo je oslobađajuću presudu, ali je Krkić u međuvremenu otišao u Norvešku čiji je državljanin i do danas nije dolazio u BiH.

Istrage u toku

Nakon informacije da je dio nerasvijetljenih ubistava sa područja bivšeg CJB Banjaluka preuzela Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, te upita o kojima ubistvima se konkretnom radi stigao je kratak odgovor.

– Policijski službenici MUP RS u cjelosti postupaju u rasvjetljavanju krivičnih djela ubistava. Svaka organizaciona jedinica MUP preduzima mjere i radnje iz svog djelokruga i opisa poslova – naveli su iz MUP RS.

EuroBlic