os branko copicBivša radna zajednica prijedorskog „Celpaka“, gdje je smješteno Zanatsko-preduzetničko udruženje, a, uz ostalo, Klaster „Drvo-Pd“ i kancelarija Područne privredne komore, prvi je energetski efikasan javni objekat u Prijedoru i Srpskoj, izjavio je Boris Srdić, projekt-menadžer u Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora „Preda-Pd“, povodom Svjetskog dana energije, ustanovljenog prije dvije godine.

Ovaj projekat iz kojeg je nikla zgrada Poslovnog centra „Prijedor“ realizovan je još 2011. godine, a uz podršku grada Prijedora, Ministarstva vanjskih poslova Italije i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija. Time je, kako ističe Srdić, postao ogledan primjer za sve objekte koji su građeni ili će se graditi u sklopu Akcionog plana za održivo upravljanje energijom grada Prijedora, proisteklog iz inicijative Evropske komisije „Sporazum grodonačelnika“ kojem je Prijedor, među prvima u BiH, prisutpio još 2010. godine.

Dobar primjer energetske efikasnosti u Prijedoru je i zgrada Osnovne škole „Branko Ćopić“ koja je, kako ističe Sanja Munjiza, direktorica škole, obnovljena u septembru 2012. godine, sredstvima USAID-a, nadležnog ministarstva i grada Prijedora.

RTV Prijedor