biciklisticka ruta crkve brvnareBiciklistička ruta “Crkve brvnare” biće u Prijedoru otvorena u subotu, 25. oktobra, najavila je danas direktor Turističke organizacije grada Prijedora Amira Ganić.

“Riječ je o rekreativnoj biciklističkoj stazi dugoj oko 90 kilometara kojoj je cilj promocija turističkih potencijala više seoskih sredina i crkva brvnara kao posebne kulturno-istorijske baštine”, rekla je Ganićeva na konferenciji za novinare.

Ona je navela da trasa ide i gradskim ulicama i kategorisanim i nekategorisanim putevima, te jednim svojim dijelom i regionalnim putem Lamovita – Omarska – Bronzani Majdan.

“Polazna i završna tačka je plato ispred Sportske dvorane `Mladost` u Prijedoru. Ruta ide kroz naselja Gomjenica, Miljakovci, Rakelići, Busnovi, Marićka, Gradina, Jelićka, Omarska, Donja Lamovita, Petrov Gaj, Trnopolje, Donji Garevci, Donji Orlovci i Orlovača”, pojasnila je Ganićeva.

Ona je naglasila da se staza sastoji iz više kraćih dionica i ne zahtijeva veliku fizičku spremnost, jer na njoj nema težih uspona.

“Osim svake crkve brvnare – u Rakelićima, Busnovima, Marićkoj, Jelićkoj i Omarskoj, na stazi su postavljene kontrolne tačke sa mapama na kojima je grafički prikazan položaj kontrolne tačke na ruti. Na polaznoj tački postavljen je veliki panel sa grafičkim prikazom i opisoma rute, a duž staze 14 velikih, 11 srednjih i 85 malih putokaza, te više od 150 pečata na betonskim stubovima”, dodala je Ganićeva.

Ona je pozvala sugrađane da u subotu u 11.00 časova s polaskom ispred Sportske dvorane “Mladost” učestvuju u prvoj, promotivnoj vožnji biciklističkom rutom “Crkve brvnare”.

Vrijednost projekta “Biciklistička ruta – Crkve brvnare” je 11.000 KM, od čega je grad Prijedor obezbijedio 9.000 KM, a Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske 2.000 KM.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić