Protekle sedmice u Osnovnoj školi „Ćirilo i Metodije“ je održano drugo planirano predavanje na temu „Vjerski običaji u našoj multietničkoj školi“.

Bila je to prilika da svi učenici koji pohađaju ovu školu u centralnom objekti čuju sve o Nikoljdanu, simbolici i vjerovanjima koji se vezuju za ovaj hrišćanski praznik.

-Početkom tekuće školske godine planirali smo da se svi učenici naše škole upoznaju sa nekim običajma i vjerovanjima koji se vezuju za naše podneblje, nevezano kojoj vjeri pripadaju. S obzirom da je u našoj školi raznolika nacionalna struktura u pogledu i učenika i radnika, smatrali smo da bi bilo korisno da se svi učenici upoznaju sa nekim vjerskim običajima drugih vjeroispovjesti, tj. nacija drugara iz školskih klupa. Na ovaj način djelujemo preventivo na stvaranje predrasuda, diskriminacije i netolerancije – rekla je direktorica škole Maja Bjeljac.

Ona je istakla da je svako predavanje prilagođeno uzrastu učenika, poučno je i šalje poruku učenicima da vjerovanje i poštovanje vjerskih običaja podrazumijeva altruizam i empatiju.

-Prvo predavanje smo imali u septembru kada su učenici koji pohađaju islamsku vjeronauku, zajedno sa svojom nastavnicom pričali o „Danu Ašure“ – dodala je Bjeljac.

Na najnovijem predavanju učenici koji pohađaju pravoslavnu vjeronauku pokazali su šta su naučili o Svetom Nikoli, te su izlaganje sveštenika Ratka Hrvaćanina obogatili svojim recitacijama.

Sveštenik je potom podijelio paketiće sa slatkišima svim učenicima prvog razreda.

Sljedeće predavanje koje će se desiti u OŠ „Ćirilo i Metodije“ Trnopolje pripremiće učenici koji pohađaju ukrajinsku vjeronauku.

Tekst I foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com