Gradonačelnik Prijedora zvao nas je da opet pokrenemo prodaju Rudnika “Ljubiju”, otkriva ministar industrije. Petar Đokić kaže da je inicijativa Milenka Đakovića stigla i da Vlada planira prodaju završiti prije izbora.

Rudnik je prije nekoliko dana skinut sa popisa strateških preduzeća što znači da za prodaju Vladi više ne treba saglasnost Narodne skupštine. Državni paket akcija prodaće se pute Banjalućke berze objašnjava resorni ministar, a cijeli postupak vodiće Investiciono razvojna banka.

“IRB bi bio sada taj koji bi mogao da provede postupak prodaje akcija. Naravno da u svemu tome treba imati u vidu i naš poseban odnos koji imamo kroz ugovor sa osnivanju sa Arcelor mitalom.ne smiju se zanemariti obaveze koje tamo imamo ali ni njihove prema Republici Srpskoj.Da li je to moguće prije izbora?Moguće zašto ne bi bilo. to bi čak bilo i korisno”, rekao je ministar energetike, industrije i rudarstva Petar Đokić.

Prodaju Rudnika Ljubija u maju je blokirala Narodna skupština. Tada je DNS udružen sa opozcijom uspio da spriječi pokušaj Vlade da RŽR proda Izrael investment grupi za 93 miliona maraka. Šta u toj stranci planiraju danas nismo saznali, jer se gradonačelnik Prijedora DNS-ovac Milenko Đaković nije javljao na telefon kao ni njegov stranački šef Marko Pavić. Šta o svemu misli DNS, lidera SNSD-a čini se puno i ne brine.

“Nije to pitanje za DNS, to je državno pitanje.To je stvar Vlade i Vlada je imala inicijative te vrste. Vlada je predložila Narodnoj skupštini, a DNS je upravi bio taj koji se nije složio sa tadašnjim prijedlogom. Sad ćemo vidjeti o čemu se radi”, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Spreman sam da kupim akcije na berzi čim Vlada odluči da ih proda poručuje, vlasnik Izrael investment grupe. Evgenij Zotov u maju je nudio 93 miliona, 30 više od Arcelor Mitala. Izgubio je takmičenje u Narodnoj skupštini, jer su nedostajala dva glasa, pa se nada da će na berzi imati više sreće.

“Nadam se da ovaj put neće biti nikakve politizacije nego samo ekonomski projekti. Mi smo tri puta pobijedili Arcelor Mital u tenderima Vlade Republike Srpske, pobijedićemo i četvrti put”, rekao je Zotov.

Zotov ne otkriva koliko će da ponudi ovaj put jer je u maju nudio 93 miliona za državne akcije, zapošljavanje 320 radnika i investiranje 65 miliona u naredne tri godine. Ovog puta biće slobodno nadmetanje na berzi i nema nikakvih uslova, s tim što će novi vlasnik po zakonu imati obavezu da ponudi otkup akcija malih akcionara. Na berzi cijelo preduzeće trenutno vrijedi tek 22 miliona maraka s tim što su cijene akcija skočile za 20 odsto u posljednjih par dana kada je Vlada objavila skidanje RŽR sa liste strateških preduzeća.

ATV BL