Treći decembar kao Međunarodni dan lica sa invaliditetom obilježava se od 1992. godine kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obilježavanje tog dana sa ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učestvovanje u društvenom životu.

Humanitarna organizacija „Partner“ Banjaluka i Savez distrofičara Republike Srpske sa podružnicama u Prijedoru, Banjoj Luci, Doboju, Tesliću i Bijeljini, kojima jedan od ciljeva rada i djelovanja ostvarivanje samostalnog života lica sa invaliditetom, ove godine zajednički obilježavaju Međunarodni dan lica sa invaliditetom.

Samostalan život lica sa invaliditetom ne znači fizički samostalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti, već podrazumjeva da lice sa invaliditetom ima izbor, da samostalno donosi odluke o svom životu, bira način zadovoljavanja svojih potreba koje sam najbolje poznaje, kontroliše sprovođenje svojih odluka i izbora, da snosi punu odgovornost za svoje odluke i učinjeni izbor, ali da, kao i svi ljudi, ima pravo i na grešku. Jedan od najvažnijih preduslova za samostalan život osoba sa invaliditetom jeste usluga personalne asistencije, koja je Zakonom o socijalnoj zaštiti („Službeni glasnik RS“ broj: 37/12) definisana kao prošireno pravo odnosno usluga, koju utvrđuju jedinice lokalne samouprave u skadu sa potrebama ali i mogućnostima za obezbjeđivanje iste.

Od 2007. godine personalna asisitencija, kao usluga koja se odnosi na pružanje pomoći licu sa invaliditetom u svakodnevnim životnim aktivnostima koje ono ne može da obavi samostalno zbog svog invaliditeta, postoji samo u Gradu Banjaluka. HO „Partner“ uslugu personalne asisitencije u saradnji sa JU „Centar za socijalni rad“ Banjaluka, pruža za 35 lica sa invaliditetom koje ni osnovne aktivnosti ne mogu da zadovolje bez pomoći drugog lica.

U gradu Prijedoru personalna asistencija za osobe sa invaliditetom ne postoji kao usluga jer dosada nije podržana niti od Centra za socijalni rad Prijedor niti od naše Gradske uprave.

„Strategijom unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj 2017-2026.“, u oblasti „Socijalna zaštita, sigurnost i podrška“ je definisan cilj razviti različite socijalne usluge koje zadovoljavaju potrebe lica sa invaliditetom. Kako su kao glavni partneri za ostvarivanje ovog cilja definisane organizacije lica sa invaliditetom, i HO „Partner“ Banjaluka i Savez distrofičara RS će u narednom periodu značajan dio aktivnosti koje budu realizovali usmjeriti upravo na obezbjeđivanje socijalnih usluga licima sa invaliditetom.

Zahvaljujući Gradskoj upravi Priejdor koja je podržala realizaciju ove aktivnosti, 3.12. ćemo na Trgu majora Karlice od 12.00 časova obilježiti ovaj Dan prodajom unikatnih proizvoda osoba sa invaliditetom na dva štanda. Posjetite nas i podržite nas!

HO „Partner“
Savez distrofičara Republike Srpske