Delegacija iz italijanskog grada Trento, zajedno sa gradonačelnikom Alesandrom Andreatom, posjetila je Prijedor.

Gradonačelnici su na sastanku razgovarali o budućoj privrednoj saradnji ove dvije regije. Ovo je četvrta posjeta gradu Prijedoru koji sa Trentom ima dugogodišnju saradnju, a jedan od razloga posjete je i svečano otvaranje petog murala u Prijedoru.

“Negdje između početka i kraja” naziv je novog murala u Prijedoru koji je oslikan na zidu Osnovne škole “Desanka Maksimović”.

Umjetničko djelo akademskog slikara iz Banjaluke, Selvera Begića predstavlja simbolički prikaz života prilagođen djeci školskog uzrasta.

Begić je rekao da je muralom oslikao svoj pogled na svijet i izrazio nadu da će generacije učenika uživati u ovoj slici.

“Prijedor grad murala” je jedini projekat u jugoistočnoj Evropi koji ima za cilj predstavljanje Prijedora kao grada slikara.

Boris Eremić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Prijedor rekao je da murali imaju veliku kulturnu vrijednost.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je zahvaljujući Udruženju likovnih umjetnika Prijedora promijenjena svijest i gledanje na grafite.

Projekat Udruženje likovnih umjetnika realizuje se od 2012. godine, a do danas na konkursima je učestvovalo preko četiri stotine umjetnika iz cijelog svijeta.

RTRS