dnspd-najava izborne skupstine mladihČetvrta izborna skupština mladih Demokratskog narodnog saveza /DNS/ biće održana u subotu, 29. marta, u Banjaluci, najavljeno je danas na konferenciji za novinare DNS-a u Prijedoru.

Generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić izjavio je da to neće biti jedna od skupština koja treba javnosti pokazati da je DNS dobio još jedan organizacioni dio, nego je to suštinska organizacija i jedan od najvažnijih oslonaca u politici DNS-a.

“Ubijeđeni smo da će i ova skupština pokazati jedinstvo mladih DNS-a koji nisu samo sredstvo kojim se dolazi do rezultata, nego mi hoćemo da kroz politiku mladih unesemo novine u ukupnu politiku Republici Srpskoj i BiH gdje ćemo sistemski rješavati probleme ove populacije”, poručio je Rodić.

On je naveo da su se unutarstranački izbori u omladinskim organizacijama odvijali u prethodnih šest mjeseci, dok su u julu prošle godine završeni unutarstranački izbori, budući da se oni u DNS-u obavljaju u godini koja slijedi lokalnima, a prethodi opštim izborima.

“DNS je potpuno osposobljen, jedinstven i organizovan ušao u izbornu godinu. Usaglašenost politike za posljedicu će imati dobre izborne rezultate u oktobru. Tu organizovanost pokazaćemo i u subotu u Banjaluci s prisutnih 390 delegata izabranih u devet regionalnih odbora u Republici Srpskoj i jednom u Federaciji BiH”, dodao je Rodić.

Član Organizacionog odbora za održavanje skupštine mladih DNS-a Marko Aćić podsjetio je da se ove godine navršava deset godina od prve skupštine mladih DNS-a i da je to kontinuitet spoja mladosti i iskustva kroz sve generacije.

“Specifičnost DNS-a je da je, u odnosu na procenat vlasti koji vrši u Republici Srpskoj i BiH, mladima pružio veliku šansu jer imamo predstavnike i u Vladi i u Narodnoj skupštini Republike Srpske i u Savjetu ministara BiH”, kazao je Aćić.

On je rekao da bi 80 odsto rezultata lokalnih izbora 2012. godine značilo devet do deset mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske gdje DNS sada ima šest poslanika.

“Mi ćemo biti zadovoljni i samo porastom povjerenja koji očekujemo da bude nastavljen. DNS ima kontinuitet rasta broja birača od osnivanja do danas, a nema mnogo onih koji se time mogu pohvaliti”, dodao je Aćić.

Dosadašnji predsjednik mladih DNS-a Dragan Mamić rekao je da je podmladak ove stranke došao do toga da su njegovi predstavnici zastupljeni u svim stranačkim organizacijama i da su jedan od najjačih podmladaka političkih partija u Republici Srpskoj.

“Od drugih se razlikujemo što su mladi i statutarno određeni kao organizaciona cjelina unutar DNS-a, a najveći uspjeh i razlika u odnosu na druge partije jeste da svaki predstavnik DNS-a predstavlja ujedno i glas mladih i to je ono na šta smo ponosni” , ocijenio je Mamić.

Na četvrtoj izbornoj skupštini mladih DNS-a, zakazanoj za podne u kinu “Palas”, biće izabrani predsjednik i glavni odbor, a na prvoj sjednici glavnog odbora predsjedništvo, potpredsjednici i generalni sekretar mladih DNS-a.

SRNA