Više od deceniju građena je nova crkva u prijedorskom selu Gornja Lamovita. Više od deceniju Kozarčani su čekali da dobiju svetinju. U subotu je osveštana.

Zazvonila su zvona na Crkvi svetog velikomučenika Dimitrija Solunskog u Gornjoj Lamovitoj, a kumovi otključali vrata, što je bio poziv da vjernici sa sveštenstvom uđu u hram.

Pohrlili su Lamovičani u bogomolju koju su strpljivo gradili više od decenije. Neki su i iz inostranstva došli u selo samo zbog osveštavanja hrama.

“Hvala Bogu da će značiti, sigurno da će značiti, jer to je u selu, tu kod nas, normalno da nam znači mnogo”, kaže Sretko Đukić.

“Svi vjernici su išli do sada u okolne crkve, znači, susjedna sela. Mi smo mnogobrojno selo, kojem mnogo znači otvor crkve za slave, koljiva, nedjeljom, praznicima”, kaže Nataša Pavlović.

Sa izgradnjom hrama osnovana je nova parohija Gornja Lamovita i Gornja Omarska, priča sveštenik Sreto Aleksić. Ali, kaže, posao još nije gotov. Predstoji gradnja parohijskog doma, kako bi crkva i vjernici dobili sveštenika.

“Gdje će narod dolaziti na bogosluženje, gdje će se imati priliku duhovno da se ispovijede, da se pomole Gospodu, da svoje krštavaju, vjenčavaju, opojavaju, i gdje se može ispovijedati i pričešćivati u ovom svetom hramu”, rekao je Sreto Aleksić, protojerej.

Mještani su se zdušno postarali i dali sve kako bi dobili crkvu. Dali su zemljište, pomagali u novcu i oko izgradnje. Čak sedam porodica imalo je čast da budu kumovi i pomogli su u opremanju hrama.

“Zato što se nadam, osveštenjem ove crkve da ćemo, svaki naš stanovnik, parohijan, građanin imati, kad nema s kime drugo, a ono sa crkvom moći će razgovarati”, kaže Dušan Berić, kum hrama.

“Nadam se da će se u ovom hramu biti okupljanje ovog sela, da će biti više krštenja i više ljudi koji će se veseliti”, rekao je Tomislav Prpoš, kum ikonostasa.

“Moja je familija u Austriji, nadam se za sve veće praznike da ću dolaziti ovdje, zajedno sa svojom porodicom i da ćemo prisustvovati svakom većem obilježju”, kaže ranko pejić, kum polieleja.

Sa crkvom u centru, oko koje je po brežuljcima Kozare 410 domaćinstava, mještani kažu da je njihovo selo poprimilo obrise pravog sela.

ATV BL