Zapažene partije darovitog golmana Rudar-Prijedora, Luke Kačavende, koji se svrstava u red najboljih mladih čuvara mreže ne samo u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovine, već i regionu, nisu ostale nezapažene.

Na posljednjim turnirima kadetske reprezentacije BiH za koju je nastupao, sa tribina su ga posmatrali i fudbalski skauti iz inostranstva.

Slično je bilo i na nedavnoj završnici Omladinske lige BiH za kadete igranoj u Mostaru.

Prema nezvaničnim informacijama bilo je tu „lovaca na talente“ iz poznatih evropskih klubova, među kojima se isticao predstavnik jednog „bundesligaša“ koji je, ne tako davno, igrao zapaženu ulogu u Ligi šampiona.

Ipak, poslije osvojene titule šampiona BiH sa kadetskom ekipom „rudara sa Sane“, stasiti momčić koji će 1.novembra napuniti tek 16 godina gotovo idealne građe (visok 190 centimetara, težak 84 kilograma) izabrao je svoj put.

Mladi Prijedorčanin napušta grad na Sani i nastaviće karijeru u Novom Sadu, u redovima „superligaša“ Srbije Vojvodine.

-Postigao sam dogovor sa Duškom Grujićem, direktorom Omladisnke škole „Ilija Pantelić“ Fudbalskog kluba Vojvodina i uz otklanjanje malih formalnosti, 99 odsto, 10.jula selim se u „Srpsku Atinu“. Veliko mi je zadovoljstvo što ću imati priliku da napredujem u jednom tako renomiranom klubu kako sadašnje države Srbije, bivše Jugoslavije, ali i evropskog rejtinga. Nakon završene osnovne škole, upisaću saobraćajni smjer srednjoškolskog obrazovanja i potrudiću se da opravdam povjerenje u „Voši“ koja je kroz istoriju imala mnogo odličnih golmana o kojima sam slušao. Sebi sam dao zadatak da uspijem i svoje ime upišem među njima, mada sam svjestan da će za to trebati još dosta truda – priča Kačavenda.

U prošloj sezoni kadeti prvoligaša Republike Srpske, računajući i dva meča na završnom turniru pobjednika grupa Omladinske lige BiH u Mostaru, prethodno su ostvarili trijumf u prvenstvu „Zapada“ pod vođstvom trenera Srđana Marjanovića 19 pobjeda i četiri remija, sa impozantnom gol-razlikom od 108:2.

Kačavenda je bio junak finala, kada su izvođenjem penala stigli do trofeja, pošto je u regularnom toku protiv ekipe Travnika susret okončan bez golova, a ovaj uspjeh obilježila je i zanimljivost vezana za njegovo ime.

Do tih penala, od 28.avgusta 2016.godine, kada je u krajiškom derbiju sa Borcem, Nikola Turanjanin igrač Banjalučana u 75.minuti postavio konačan ishod 1:1, Rudar-Prijedor nije primio gol ukupno 1285 minuta.

Luka nije savladan 1205 minuta, a u jednom od poslednjih prvenstvenih megdana 80 minuta prepustio je mjesto među stativama Marku Mariću.

– Nisam samo ja zaslužen za taj niz. Svi saigrači su dali svoj doprinos, ovu generaciju krasi kolektivan duh, a sigurno je da ogromnu ulogu u našim sjajnim rezultatima ima trener Marjanvoić. Njemu prije svih dugujem za stabilnost koju sam imao kao i moji klupski drugovi, zatim i treneru golmana Rudar-Prijedora Perici Topiću, mnogo sam zahvalan. Otkrio mi je mnoge golmanske „cake“, omogućio da svakim danom budem sve ozbiljniji na treninzima i radim sa još više motiva. Naravno i o svim ostalim trenerima sa kojima sam radio od januara 2009.godine, kada sam došao u Rudar imam riječi pohvale – naglašava Kačavenda.

Skroman, ne zaboravljajući da pomene i korijene svojih, koji potiču iz Bosanske Krupe i da zahvalnost porodici, jer mu je od kada je „najvažnija sporedna stvar na svijetu“ postala njegova svakodnevica, pružala podršku u svemu, nerado govori o onome što je do sada postigao.

Prošle godine, 21.jula u prijateljskoj utakmici u Banjaluci protiv BSK-a (3:0) debitovao je i za prvi tim.

Uzor mu je iskusni italijanski golman ovogodišnjeg finaliste Lige šampiona Evrope, torinskog Juventusa, Đan Luiđi Bufon, a već se istakao na brojnim turnirima.

– Nastupajući za izabranu selekciju Republike Srpske na turniru u Jablonecu (Češka) za uzrast do 15 godina, 2014.godine sa godinu dana starijim momcima (2000.godište) osvojio sam treće mjesto, dok smo 2015. bili drugoplasirani, a tada sam ponio epitet najboljeg golmana ovog prestižnog takmičenja. Pretprošle godine i u Gradišci, gde smo bili drugi, proglašen sam za najboljeg golmana, a bio sam i u sastavu RS na desetom međunarodnom turniru „Memorijal Duško Ožegović“ u Banjaluci, gdje smo zauzeli treće mjesto. Ove godine u aprilu mjesecu sa reprezentacijom BiH do 16 godina osvojio sam dva turnira, „Josip Katalinski-Škija“ u finalu u Trening centru bh.reprezentativnih selekcija u Zenici, takođe bio prvi na UEFA razvojnom turniru u Podgorici (Crna Gora), ali tek me očekuju pravi izazovi. RudarPrijedor mi ostaje u srcu, ali sve moje misli već su okrenute ka dokazivanju u Vojvodini – zaključio je Luka Kačavenda.

Inače, treba istaći da su u Rudar-Prijedoru „prepoznali“ Lukin talenat pa su, nakon „pompeznog“ potpisivanja stipendijskog ugovora u februaru 2016., za proteklih 15 mjeseci isti ispoštovali svega nekoliko puta.

Premalo da se povjeruje u poznatu „filozofiju“ Rudar-Prijedora o ulaganju u domaće igrače.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – NSFBiH