Mladen Mitrović glavni tužilac najmlađeg tužilaštva u BiH i RS- Okružnog javnog tužilaštva Prijedor najavljuje odlučnu borbu sa kriminalom i ističe da mu je glavni cilj povećati poverenje građana u pravosudne institucije.

Iako je mlad, Mitrović je iskusan vuk u svome poslu, a iza njega je zavidna biografija, koja je počela u MUP RS 1995. godine, a nastavljena na funkciji tužioca u Specijalnom tužilaštvu RS od 2007. godine.

Mitrović u intervjuu za „EuroBlic“ dan uoči zvaničnog početka rada, posebno ističe to što u timu ima i mladih tužilaca koji su željni dokazivanja, a od njih će kako kaže, tražiti da budu uspešni u svim segmentima rada.

Iza sebe imate brojne dokazane optužnice protiv pripadnika zločinačkih organizacija koji su pravosnažno osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Koje ciljeve ste postavili pred sebe i najmlađe tužilaštvo u Srpskoj, odnosno BiH?

Insistiraću na visokom stepenu ažurnosti i efikasnosti u pogledu rešavanja starih predmeta. Oštra borba protiv kriminala i korupcije biće nam prioritetan zadatak. Pored toga važnu stavku u našem radu predstavljaće i predmeti koji se odnose na ratne zločine. Potrebno je da kao novoformirano tužilaštvo povećamo poverenje i promenimo percepciju koja postoji u javnosti prema radu pravosudnih institucija, a to ćemo postići kroz još kvalitetniju saradnju sa građanima, drugim institucijama i medijima.

Da li ste imali pomoć drugih tužilaštava i kolega?

Za početak ostvarena je odlična saradnja sa ministarstvima pravde i finansija RS, Republičkim javnim tužilaštvom, MUP, OJT Banjaluka kao i drugim institucijama. Upravo je OJT Banjaluka učinilo maksimum da se obezbede svi uslovi za početak rada našeg tužilaštva i tu bih istakao posebno zalaganje glavnog tužioca OJT Banjaluka Želimira Lepira. Postoji još dosta stvari koje ćemo rešavati u hodu, kao što su pitanje budućeg smeštaja institucije, te imenovanja još dva preostala tužioca i zapošljavanje administrativnih radnika. Vlada RS je odobrila sredstva za rešavanje smeštaja u Prijedoru.

Koliko će ukupno tužilaca biti zaposleno u OJT Prijedor?

OJT Prijedor će funkcionisati u prostorijama nekadašnje Područne kancelarije banjalučkog tužilaštva. Dakle, i dalje ćemo biti smešteni u zgradi Osnovnog suda u Prijedoru. Odlukom VSTS-a BiH, osim mene kao glavnog tužioca, biće zaposleno još šest tužilaca. Međutim, poslednji konkurs je raspisan za četiri tužioca, tako da nam nedostaju još dva kako bi radili u punom kapacitetu. Tužioci na dužnost stupaju 1. juna ove godine.

Od Prijedora do Oštre Luke

Koje opštine će pokrivati OJT Prijedor?

Tužilaštvo je nadležno za mesta na području za koje je nadležan Okružni sud Prijedor i nadležnost se odnosi na područje grada Prijedora, te opština Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica, Krupa na Uni i Oštra Luka. Kada govorimo o strukturi predmeta koje će raditi naše tužilaštvo to su predmeti opšteg kriminaliteta, privrednog kriminaliteta, te predmeti gde su krivična dela učinjena od strane maloletnih izvršilaca. Pored navedenog, imaćemo u radu i određeni broj predmeta ratnih zločina.

EuroBlic