Predstavnici inicijative “Jer me se tiče”, udruženja logoraša i žrtava rata, građani Prijedora i drugih mjesta, zajedno sa predstavnicima NVO sektora, danas su obilježili “Dan bijelih traka”.

Oni su simboličnim nošenjem bijelih traka odali počast žrtvama rata koje su prije 25 godine nedužno stradale u Prijedoru.

Obilježavanju “Dana bijelih traka” u Prijedoru je prisustvovalo više stotina građana.

Prisutni su nosili transparente sa porukama da zločin ne smije i ne treba biti zaboravljen, zatim su prošetali glavnim trgom do trga ispred nekadašnje robne kuća “Patrija”, gdje su položili ruže za 102 ubijene djece.

Nakon mirne šetnje koz glavnu prijedorsku ulicu na trgu je urađena instalacija na kojoj su iscrtana dječija stopala(cipelice) sa brojem 102 koja je bila način na koji roditelji ubijene djece žele da skrenu pažnju da već godinama traže od Skupštine grada da razmatra prijedlog o izgradnji spomen-obilježja.

Predstavnici roditelja ubijene djece potom su na protokol Gradske uprave ponovo predali zahtjev za podizanje spomenika uz koji su priložili dosijea ubijene djece za svakog odbornika.

Osim građana i dijela odbornika lokalnog parlamenta, “Danu bijelih traka” prisustvovali su potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić i potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com