Policijski službenici policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Prijedor, danas 12.05.2017. godine, zajedno sa pripadnicima Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, AMD Prijedor i učenicima šestog razreda Osnovne škole „Ćirilo i Metodije“ Trnopolje, inače članovima školske saobraćajne sekcije, učestvovali su u obilježavanju četvrte UN-ove sedmice bezbjednosti saobraćaja po sloganom „SPASI ŽIVOT-USPORI“.

Tokom kontrole saobraćaja policijski službenici su uređajem za mjerenje brzine vršili kontrolu brzine kretanja i zaustavljanje vozila, dok su članovi školske saobraćajne sekcije, vozačima koji su poštovali ograničenje brzine poklanjali zelene balone, a vozačima koji su prekoračili dozvoljenu brzinu kretanja uručivali crvene balone kao znak neodobravanja zbog kršenja saobraćajnih propisa i nedostatka saobraćajne kulture, a kao rezultat mogu da nastupe posljedice po ljudske živote.

Preventivne aktivnosti realizovane su na magistralnom putu M-4 Prijedor-Banja Luka u mjestu Gornji Orlovci.

Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonske odredbe i time zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Četvrta UN-ova globalna sedmica bezbjednosti saobraćaja (Fourth United Nations Global Road Safety Week) održava se od 08. do 14. maja 2017. godine, širom svijeta, u organizaciji Ujedinjenih nacija, odnosno Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Posvećena je brzini kao ključnom faktoru rizika nastanka saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim i licima sa teškim tjelesnim povredma i provodi se u vidu kampanje pod sloganom „Uspori, spasi život“! (Save lives:#Slowdown).

Na osnovu podataka Svjetske zdravstvene organizacije vožnja nepropisnom i neprilagođenom brzinom uticala je na nastanak trećine saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima u visoko razvijenim, a u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama na polovinu saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama.

Na osnovu podataka MUP RS, u toku 2016. godine ukupno se dogodilo 121 saobraćajna nezgoda sa poginulim licima, od čega je 65 saobraćajnih nezgoda (53,7%) zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

PU Prijedor – AMD Prijedor