avaz-kosaZbog dugih i bujnih kosa, čije su vlasnice po ljepoti već čuvene Prijedorčanke, u ovaj grad uskoro stižu dva Rusa. Ne da bi kosu gledali i divili joj se, već da bi je kupovali.

Marijana Guskić, vlasnica frizerskog salona M & M, u koji će Rusi zbog biznisa s kosom doći 2. aprila, kaže da se za pletenicu dugu 40 centimetra može dobiti i 500 eura.

Pristojna zarada

Oni koji kosu žele odsjeći te za nju dobiti pristojnu zaradu u ovoj krizi, u Prijedoru su mogli vidjeli i oglas koji se nalazi na skoro svakom koraku.

– Ljudi dolaze u salon i raspituju se da li je oglas istinit. Oglas je istinit i nije aprilska šala. To sam objasnila i jednoj gospođi koja je uspjela sačuvati dvije pletenice od svojih kćerki. Sad ih želi prodati – kaže Marijana.

Pretpostavlja da će Rusi od prijedorske kose, koja bi zbog ovog mogla postati i svjetski poznata, praviti perike, koristiti je za nadogradnju…

Veliki biznis

Zbog čega su izabrali baš Prijedor, Marijana ne zna. Kao što ne zna i da li će još negdje u BiH ova dva Rusa pokušati napraviti biznis s kosom, čija je cijena u Evropskoj uniji daleko viša.

– U Prijedoru će u mom salonu biti samo nekoliko sati. Potom idu dalje i kako su mi objasnili, u BiH se neće dugo zadržavati – kaže Marijana, dodajući da joj priča s kosom nije nimalo čudna, jer svako ko je ima može i da je proda.

Dnevni avaz