U rasadniku „Šuma Srpske“ u Gornjoj Puharskoj kod Prijedora, ove godine biće proizvedeno oko milion i po sadnica šumskog i hortikulturnog sadnog materijala.

U ovom prijedorskom rasadniku i ove godine biće povećan obim proizvodnje sadnog materijala, ali i proširena distributivna mreža, širom Srpske. U ovom periodu, pune ruke posla imaju i stalno zaposleni i sezonski radnici, a kupce privlače bogata ponuda i pristupačne cijene.

Na površini od pet hektara zemljišta u rasadniku „Šuma Srpske“ u Gornjoj Puharskoj uzgajaju sadnice ukrasnih četinara, lisičara, šiblja, ruža, sadnica za živu ogradu. Bogata ponuda privlači kupce, koji ovdje mogu dobiti i stručne savjete o uzgoju biljaka.

– Prvi put ovdje i baš sam iznenađen prijatno sa ponudom i sa prezentacijom, rekao je Goran Dakić iz Prijedora.

U proljećnom periodu, pune ruke posla imaju i stalno zaposleni i sezonski radnici.

Svake godine u ovom rasadniku povećavaju proizvodnju, ali i šire distributivnu mrežu. Sadnice isporučuju širom Srpske po šumskim gazdinstvima.

– U okviru šumskog sadnog materijala svake godine povećava se broj sadnica i proizvedenih i distribuisanih na teren. Znači prošle godine smo imali preko milion i po sadnica u proizvodnji, a što se same distribucije tiče šumskog sadnog materijala iz ovog rasadnika je izašlo blizu 650.000 sadnica, naglasila je Ljiljana Ćulum, šef rasadnika „Šuma Srpske“ RЈ Gornja Puharska Prijedor.

Iz ovog rasadnika apeluju na građane da zbog najezde štetočina -šimširovog moljca i tujinog krasnika od polovine aprila insekticidima redovno tretiraju žbunje i živice, kako bi spriječili eventualnu štetu.

RTRS