Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Prijedor su, u periodu od 21. do 23.03.2017. godine sproveli regionalnu akciju „Pojačane kontrole tehničke ispravnosti vozila“.

U toku akcije ukupno je kontrolisano 335 vozila, a prekršajne sankcije na licu mjesta su izrečene za 140 učesnika ili 41,79 % kontrolisanih.

Zbog utvrđene tehničke neispravnosti, po završenoj kontroli vozačima je uručeno 130 prekršajnih naloga, a slijedi i podnošenje devet zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv pravnih i odgovornih lica zbog uočenih prekršaja.

Iz saobraćaja je isključeno 70 vozila, odnosno za 55 vozila tehnička neispravnost je utvrđena nakon vanrednog tehničkog pregleda, a 15 vozača je odbilo da vozilo podvrgne vanrednom tehničkom pregledu.

Izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koje su stupile na snagu 15.02.2017. godine, predviđeno je da policijski službenik isključuje vozilo iz saobraćaja kada vozač odbije da vozilo podvrgne vandrednom tehničkom pregledu.

Novčanom kaznom u iznosu od 100 do 300 KM, uz kazneni bod, kazniće se vozač koji učestvuje u saobraćaju tehnički neispravnim vozilom ili odbije da vozilo podvrgne vanrednom tehničkom pregledu, a istovremeno novčane kazne za pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu su u rasponu od 500 do 5.000 KM.

Centar javne bezbjednosti Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, odnosno da se upoznaju sa izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH.

CJB Prijedor