Nacionalni park “Kozara“ ove godine slavi 50. godišnjicu, jer je 1967. godine uvršten na listu nacionalnih parkova. Tokom prošle godine Kozaru je posjetilo 103.000 posjetilaca, što je rekord u odnosu na ranije godine.

Prije poslednjeg rata Nacionalni park “Kozara“ je bio poznat samo po NOB-u i bici na Kozari, ali uvođenjem brojnih sadržaja slika se značajno promijenila.

Nataša Pjević, šef plana i analize NP “Kozara“ u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kaže da je područje nacionalnog parka osnovano zbog zaštite kulturno-istorijskih i prirodnih vrijednosti, te da je površina parka nepunih 4. 000 hektara. Najviša tačka NP „Kozara“ koja se nalazi na Goloj planini je 876 metara, dok je Mrakovica na 806 metara nadmorske visine.

“Poznati smo i po spomeniku, koji je podignut 1972. godine u čast svih onih koji su izgubili život u NOB-u, kao i po Memorijalnoj zoni. Imamo brojne prirodne vidikovce, kao što je Gola planina i Kozarački kamen, te brojna uređena izletišta, a izvori vode su kaptirani. Imamo pet pješačkih staza koje su obilježene signalizacijom parka, a pored toga ima i trim-staza za djecu i odrasle. Nacionalni park “Kozara“ ima i ski-staze, dvije za odrasle i jedna za djecu, koje imaju prateću infrastrukturu“, kaže Pjević.

Park posjeduje dovoljno smještajnih kapaciteta

U Nacionalnom parku “Kozara“ gosti mogu boraviti u jednom hotelu i jednom motelu, bungalovima, te u planinarskim domovima. Posjetioci mogu uživati u razgledavanju biljnih vrsta, a na Kozari ih je registrovano 900, dok su istraživanja faune pokazala da postoje autohtone vrste. Oko 88 posto površine Kozare je pokriveno šumom, najčešće se radi o mješovitim šumama bukve i jele.

Dragan Romčević direktor NP “Kozara“ kaže da s ponosom svake godine bilježe sve veći broj posjetilaca, mada je najveći broj onih koji ostaju samo jedan dan na Kozari. Ističe, da je prošla godina bila rekordna po broju posjetilaca, te da je planu ove godine da se izgradi adrenalinski park za djecu i odrasle.

Primarni cilj očuvanje biljnog i životinjskog svijeta

“Ako govorimo o prirodi, onda govorimo prije svega o šumi, koje su ovdje primjer vitalnosti i zdravosti. Ako govorimo o životinjskom svijetu, u prvom redu moramo govoriti o zastupljenosti sisara, mi nemamo medvjeda, risa i divokozu, ali imamo vuka u prolazu, divlju svinju, srneću divljač. Može se govoriti o velikom bogatstvu vodozemaca, gmizavaca i leptira i u budućnosti ćemo se detaljnije pozabaviti ovim istraživanjem. Kada su u pitanju biljne vrste Kozara ih ima 900, a naprimjer jedna cijela Engleska ima 1. 600 biljnih vrsta. Prethodnih godina je zasađeno oko hiljadu sadnica rijetke i ugrožene biljne vrste- tise” kaže Romčević.

Tokom cijele godine se održavaju manifestacije

U NP “Kozara“ se počev od “Dana zime“, “Pozdrava proljeću“ održavaju brojne manifestacije poput: obilježavanja 4. jula Dana bitke na Kozari, 9. maja Dana pobjede nad fašizmom, likovna kolonija „Sreten Stojanović“, književni susreti na Kozari, Međunarodni brdski maraton, a u najavi je da se ove godine održi muzički festival.

Simbolična cijena ulaznica

Ulaz u Nacionalni park “Kozara“ odrasli plaćaju dvije KM, a djeca jednu KM. Ulaznica je doprinos za zaštitu, očuvanje i promociju nacionalnog parka. Kozaru zovu “krajiškom ljepoticom“ zbog gustog kompleksa četinarskih i listopadnih šuma, proplanaka, pećina, vodopada, izvora pitke vode, bistrih potoka i izuzetno bogatog biljnog i životinjskog svijeta.

Kozara, niska ostrvska planina

Kozara je niska, ostrvska planina, smještena između Panonske nizije na sjeveru i Dinarida na jugu. Omeđena je rijekama Savom, Unom i Vrbasom. Poslije Drugog svjetskog rata Kozara je postala simbol herojske borbe ovog naroda za slobodu, a na mrakovičkom platou najznačajnije mjesto zauzima spomenik visok 33 metra, koji predstavlja slobodarski duh kozaračkog naroda.

Anadolija