Dijana Kajtez (51) iz Prijedora hekla, plete i veze razne odjevne kombinacije, od raznobojnih kapa, čarapa, džempera, haljina, a iglama izrađuje i nakit za mlade.

Za „EuroBlic“ kaže da je izradu tradicionalnih ručnih radova naučila još kao djevojčica, a da joj je danas to jedan od glavnih prihoda.

Iako je tri godine nezaposlena, kaže da se od same prodaje radova ne može dovoljno zaraditi za život.

Dijana navodi da je 33 godine radila kao trgovac i da joj ulična prodaja unikatnih predmeta predstavlja trenutno osnovno zanimanje.

– Sa devet godina naučila sam plesti, heklati dok sam nakon toga naučila i starinski vez. Od prvog džeparca kupila sam goblen, bila sam presrećna što ga imam i oduševljeno vezla. Međutim, imao je jednu grešku, uradila sam nagib na lijevu stranu, umesto na desnu – prisjeća se Dijana prvog rada.

Svoje vještine pletenja i heklanja nastavila je da usavršava pomoću tekstova iz časopisa i književnih priručnika.

– Sam Bog zna koliko sam stvari i materijala pokvarila, dok nisam naučila – priča sa osmijehom.

Ističe da uvijek bira kvalitetnije konce i vunicu sa pamukom. Najviše plete odjeću za djecu jer je ona najpristupačnija standardu naših građana, pa se i najviše traže.

Dječije kapice ispletene su za tili čas, dok joj za odjeću odraslih ljudi treba i više vremena.

– Uvijek pratim ono što je moderno, a to je trenutno tuniško heklanje. Posljednjih mjeseci na ovaj način uradila sam nekoliko džempera i heklanih tunika za svoje prijateljice. Tuniško heklanje tunika kod nas još niko ne radi, a za njega treba dugačka igla kao za pletenje koja ima kukicu na kraju pa se vuna provlači – objašnjava Kajtezova.

Ovo heklanje naučila je preko interneta, ali boje i konačni izgled proizvoda njena su ideja.

Budući da radi kod kuće u svoje slobodno vrijeme, njene mušterije su prijatelji i poznanici svih uzrasta.

Tvrdi da pleteni proizvodi budu popularni naročito zimi, ali da u ljetnom periodu prednost preuzima heklana odeća.

– Može se sve izheklati za ljeto, i haljine i moderne čarape – kaže ona.

Ova kreativka hekla i minđuše i ogrlice, ali radi i ukrasne kutije dekupaž tehnikom.

Neostvarena želja joj je da ima školu u kojoj bi na mlade prenosila dragocjena znanja iz pletenja i starinskog veza.

– Rado bih učila mlade, ali slabo su zainteresovani. Radije se odluče za proizvodnju nakita jer se to može brže naučiti nego plesti i heklati, a mladi i više kupuju nakit – kaže Kajtezova. Ponosna je što i njena kćerka zna da plete i uz osmijeh dodaje da je to posljedica genetike.

– Ona je u Americi i nisam je ja učila da plete i hekla, nego je sama to naučila iz knjiga i sa jutjuba. Kada joj nešto zapne nazove me i pita, a rado joj objašnjavam – priča ona.

Kaže da je izrada ručnih radova njena ljubav.

– To volim i uživam u tome, mada mi nekada dosadi isti rad. Tada ujutru uzmem nešto što heklam, a naveče pletem ili ujutru vezem i potom uveče pravim pompone – zaključuje Dijana.

Ručne radove prodaje na izložbama

Svoje rukotvorine Dijana Kajtez rado izlaže na raznim prodajnim izložbama, koje se organizuju u Prijedoru.

Tako se na nedavnoj prodaji u centru grada, svojim šarenilom izdvojila i posebnu pažnju posjetilaca privukla pletenom prostirkom za kupatilo.

– Ove dijelove kompleta za kupatilo radila sam na fasadnoj mreži sa pomponima od moher vune i na kraju ih podstavila tkaninom – objašnjava Kajtezova.

EuroBlic