Da se u sportu dešavaju čudne stvari znamo već odavno.

Da se u borilačkim sportovima favorizuju domaći takmičari takođe je poznato.

Ali da se na jednom profi bokserskom meču u ulozi sudije nađe brat jednog od suparnika još nismo čuli.

Upravo to se dogodilo Prijedorčaninu Dražana Janjaninu.

Naš sugrađanin je protekle subote u Minhenu „ukrstio“ rukavice sa Feritom Ketom, predstavnikom Njemačke koji je porijeklom iz Albanije.

Profi borba u kategoriji do 90 kilograma predviđena da traje šest rundi, trebala se završiti već u prvoj i to Dražanovom pobjedom.

Kažemo trebala, jer nije, a zašto je to tako najbolje znaju Ferit Keta i sudija u ringu za kojeg je Janjanin tek nakon meča saznao da se radi o bratu njegovog rivala.

-Maksimalno spreman sam došao na ovaj meč što sam i pokazao od prvog zvuka gonga. Napadao sam ga od starta i sve je išlo kako sam zamislio, Keta je već počeo da „tetura“ i bio je na konopcima. Nastavio sam da zadajem udarce u želji da odmah završim borbu, sve je bilo čisto, ali sudija nije tako mislio. Prvo je bespotrebno prekinuo borbu tako što me uhvatio s leđa i spriječio me da ga nokautiram – priča vidno razočarani Dražan.

Sudija je nakon toga nastavio meč a Janjanin je nastavio sa svojim udarcima jer je, kako sam kaže, vidio da je njegov protivnik u „nokdaunu“.

-Tada sudija bez ikakvog razloga ponovo prekida borbu, ali i dalje ne broji mom protivniku iako je očito da ima razloga za tako nešto. U tom trenutku reagovao je moj sekundant Iko Džafić koji viče na sudiju i pita ga „zašto prekida čist nokaut“. Umjesto da se borba nastavi, sudija traži od obezbjeđenja da izbaci Džafića i tokom višeminutnog prekida daje Feritu Keti priliku da se oporavi i nastavi meč – dodaje najstariji od trojice braće iz prijedorske bokserske porodice Janjanin.

Borba je ipak nastavljena a Dražan je do kraja meča, u najmanju ruku, bio ravnopravan protivnik domaćem borcu, ali sudije, po svemu sudeći, nisu smjele da donesu neku drugu odluku osim Ketine pobjede na poene.

-Dao sam sve od sebe i nakon ovog sramnog događanja u prvoj rundi. Sve sam izdržao i apsolutno sam siguran da sam bio bolji što su potvrdili mnogi koji su gledali meč. Međutim ono što sam čuo nakon borbe zaista ne zam kako da objasnim. Naime, od ljudi koji su gledali meč dobio sam informaciju da je sudija u ringu brat mog protivnika Ferita Kete i da je koristio tuđe ime. Poslije toga, sve mi je bilo jasno – rekao nam je Janjanin nakon povratka u Prijedor.

On nije htio da kometariše prijetnje i fizičke napade kojima su bili izloženi Adnan Žilić i Iko Džafić koji su bili u njegovom uglu.

S obzirom da je u međuvremenu od prijatelja dobio snimak meča, Dražan je najavio da će ga poslati u EBU i BDB savez kako bi tražio poništenje borbe i prikladnu kaznu za ovakvu „krađu“, kako bi se ovakvim prevarama stalo u kraj.

-Dugo godina sam u boksu ali ovako nešto nisam doživio. Boks bi trebalo da je „plemenita vještina“ ali nakon svega što sam doživio u Njemačkoj sve manje vjerujem u to – ogorčeno na kraju dodaje Dražan Janjanin.

Tekst – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – Dražan Janjanin