nagrada branko marceta (1)Književnik Đorđe Dabarčić iz Gacka dobitnik je nagrade “Branko Marčeta”, koju dodjeljuje Društvo književnika “Snaga riječi” iz Prijedora.

NJegova pjesma pod nazivom “Polazak za pletisankom” tročlani žiri proglasio je najboljom na konkursu koje je objavilo ovo društvo književnika.

Dabarčiću je nagrada uručena na večeri poezije pod nazivom “Prijedorski kulturni karavan”, koja je održana u Pozorištu Prijedor.

“Poezija je moje pribježište lijepom i u poeziji nalazim mir od svih životnih udesa”, rekao je Dabarčić.

On je dodao da mu nagrada godi i da mu je drago što se sve desilo ovako anonimno, budući da se prvi put nalazi u Prijedoru.

Predsjednik Društva književnika “Snaga riječi” Suzana Stupar potvrdila je da je na konkurs za dodjelu nagrade “Branko Marčeta” pristigao 441 rad, a da je izborom žirija 91 rad izabran u zbornik radova koji je štampan povodom ove manifestacije.

nagrada branko marceta (2)“Naš konkurs je izazavao veliko interesovanje tako da smo pored velikog broja prijava, imali i prijave sa gotovo svih strana svijeta – Kanade, NJemačke, Švajcarske, te i iz svih zemalja okruženja”, rekla je Stuparova.

Ona je istakla da je osim glavne, dodijeljena i specijalna nagrada “Principovo zavještanje”, koja je pripala pjesniku Danijelu Kuzmanu iz Batajnice, koji nije bio u prilici da prisustvuje njenom uručenju.

Glavna nagrada koja se dodjeljuje na ovoj manifestaciji “Branko Marčeta” ustanovljena je prošle godine kao znak sjećanja na veoma plodnog, ali pomalo zaboravljenog prijedorskog pjesnika koji je živio polovinom prošlog vijeka.

Po njegovoj pjesmi “Karavan” ova kulturna manifestacija u okviru Prijedorskog kulturnog ljeta dobila je ime.

Drugu manifestaciju “Prijedorski kulturni karavan” finansijski je podržao grad Prijedor.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić