Opština Oštra Luka ove godine stipendiraće šest studenata sa fakulteta iz Republike Srpske i Srbije sa po 1.000 KM, a na konkurs se prijavilo njih 13.

Studenti će dobijati po 100 KM tokom deset mjeseci, rekao je portparol ove opštine Dalibor Ljuboja.

– Objavljena je preliminarna rang lista stpendista i nakon isteka žalbenog roka opština će objaviti i konačni spisak te će sa stipendistima biti potpisani ugovori – kaže Ljuboja.

Kriterijumi za dobijanje stipendija su prosek ocjena, upisana godina studija, imovinski status studenta kao i status studenta iz socijalno ugrožene porodice. On kaže da će prednost imati porodice bez jednog ili oba roditelja, sa troje i više djece i one koja školuje dva ili više studenata, te status studenta invalida i djeteta invalida od prve do šeste kategorije.

– Pravilnik je više socijalno orijentisan, ali ipak i studentima sa dobrim prosjekom daje velike šanse da postanu stipendisti opštine – ističe Ljuboja. Dodaje da Ministarstvo prosvjete i kulture RS pored stipendija za studente sa veoma visokim prosekom ocjena, dodjeljuje i stipendije za studente koji imaju prebivalište u izrazito nerazvijenim opštinama Srpske.

– Gotovo svake godine, neko od studenata iz Oštre Luke dobije stipendiju Ministarstva prosvjete i kulture, a po okončanju konkursne procedure, usaglašavaju se liste dobitnika stipendije između opštine i ministarstva, tako da jedan student može biti korisnik samo jednog izvora stipendiranja – objašnjava on.

U opštini Oštra Luka određena su i deficitarna zanimanja, a to su ona sa medicinskog, pravnog, šumarskog, poljoprivrednog i filološkog fakulteta. Međutim, u opštini navode da se studenti rijetko vraćaju u svoju opštinu nakon završenog školovanja.

EuroBlic