Štandove mješovite pijace na Pećanima napustila je većina prodavaca nakon što sa upravom preduzeća nisu uspjeli dogovoriti da im snizi cijenu zakupa.

U vrijeme posjete „EurBlica“ na ovoj pijaci sa oko 190 prodajnih mjesta, bilo je 20-tak prodavaca. Voće i povrće koje je izloženo na štandovima potamnilo je i smrzlo. Prodavci kažu da su niske temperature proteklih sedmica pokazale nedostatke nove pijace na Pećanima.
Žene koje prodaju mliječne proizvode i zakupljuju frižidere, uključuju i grijalice pored nogu.

– Štandovi su na otvorenom prostoru, direktno smo na propuhu, ujutro iznesemo voće i povrće, a uveče ga bacamo zato što je propalo od hladnoće. Kada pada sneg, vjetar ga nanosi na prve redove. Nisu mogli ni so za led kupiti – pričaju ogorčeni prodavci. Jedna od njih kaže da je u ovom mjesecu bacila proizvode vrijedne oko 500 KM.

– Svaku veče bacim promrzlu robu, danas sam za cijeli dan prodala kilogram mandarina i zaradila dvije marke, to je super, juče nisam ništa prodala – dodaje ona. Trgovci smatraju da je i izbor ove nove lokacije loš potez.

– Preseljenjem na novu pijacu izgubili smo 80 odsto prometa, jer smo na staroj pijaci bili uz cestu i ljudima je bilo lako stati i pazariti. Ovdje je bilo groblje i 60 odsto starih mušterija kaže da ne mogu dolaziti i kupovati mlijeko, a znaju da su ispod štandova grobovi – tvrdi jedan prodavač.

Zbog višemjesečnih loših rezultata i velikih gubitaka ove zime, pisali su peticiju rukovodstvu Gradske tržnice Prijedor i tražili da im umanje cijenu zakupa koja mjesečno iznosi 100 KM.

– Tražili smo da nam za 50 odsto umanje cijenu zakupa za januar i februar, ali direktor nam je rekao „ako vam se ne sviđa idite“ – pričaju trgovci.

Direktor Gradske tržnice Darko Zgonjanin kaže da oni nisu u mogućnosti da umanje cijene zakupa.

– Ovo jeste pijaca, ali ja ne mogu da se pogađam. Mogu da izdam ili ne izdam štandove što je rezultiralo masovnim napuštanjem štandova – priča Zgonjanin.

Kaže da je inače u ovom periodu godine kapacitet štandova popunjen sa 50 odsto, ali da prvi put, ove godine, ona iznosi 10 odsto.

– Najveći uzrok je što je otvoren prostor. Treba napraviti nastrešnicu i zatvoriti pijacu. Obavili smo razgovore sa gradonačelnikom Milenkom Đakovićem koji je razumio situaciju i obećao da će grad, kao vlasnik tog objekta i većinski vlasnik preduzeća Gradska tržnica, pomoći da se ti poslovi završe – ističe Zgonjanin.

Dodaje da imaju problema sa isplatom plata i da je pitanje hoće li radnici, njih 12, dobiti januarsku platu. Ne krije i da neće moći isplatiti obaveze prema dobavljačima.

Ovo preduzeće za poreze i doprinose zaposlenih mjesečno uplaćuje Poreskoj upravi 3.500 KM, ali pored toga imaju naslijeđeni dug za istu namjenu zbog čega treba da obezbjede dodatnih 3.000 KM. Direktor tržnice, ipak, vjeruje da će prodaja rasada i plasteničkih proizvoda vratiti zakupce na pijacu.

Nova zgrada premjestila pijacu

Mješovita pijaca na Pećanima bila je na zemljištu Rudnika željezne rude Ljubija više od tri decenije. Nakon što je RŽR Ljubija odlučio da pravi zgradu na svom zemljištu, ova pijaca dobila je novu lokaciju. Objekat je otvoren u julu prošle godine, a uloženo je 2,8 miliona KM. Budući da Tržnica u centru Prijedora ima i zatvoreni dio, on je popunjen 40 odsto, dok na njenom vanjskom dijelu imaju dva zakupca.

EuroBlic