pokloni knjiguHumanitarna organizacija „Budimo ljudi“ iz Banjaluke i Ministarstvo prosvjete i kulture od 20. avgusta provode humanitarnu akciju „Školsko srce“. Cilj je prikupljanje udžbenika i školskog pribora za učenike osnovnih i srednjih škola, a jedna od adresa za njihovu dostavu je i prijedorska Matična biblioteka „Ćirilo i Metodije“.

Ovakvu aktivnost, pred početak školske godine, godinama organizuje i “Roda”, prijedorsko udruženje sa četvoro i više djece, a sličnu akciju, kroz prikupljanje bibliotečkih jedinica za biblioteke na područjima pogođenim poplavama, organizuje i Matična biblioteka “Ćirilo i Metodije”.

– Akcija je započela sa danom Biblioteke, 24. maja, kada se obilježavaju Sveti apostoli Ćirilo i Metodije, a u sklopu akcije Društva bibliotekara koje ju je pokrenulo na cijeloj teritoriji RS s ciljem da pomogne poplavljenim bibliotekama – kaže Mara Ećim, direktor Matične biblioteke “Ćirilo i Metodije”.

Ovakva aktivnost je rezultirala konkretnim plodovima, pa je samo u Prijedoru prikupljeno preko 2.000 bibliotečkih jedinica.

RTV Prijedor
Foto – Aleksandar Drakulić