Protekle nedjelje, u Brezičanima je boravila turistička grupa od 130 Slovenaca.

Poštovaoci tekovina narodno-oslobodilačke borbe za vrijeme Drugog svjetskog rata prije dolaska u Brezičane obišli su nekoliko destinacija širom BiH i učestvovali u maršu koji je organizovan kao sjećanje na čuveni Igmanski marš.

-Slovenci su željeli su na svom putu obiđu i legendarno Potkozarje pa su tako stigli u goste Kulturno-umjetničkom društvu „Milan Egić“ koje sa ponosom nosi ime narodnog heroja iz Brezičana, a mi smo ih, kako i dolikuje, dočekali na najbolji mogući način, pjesmom, igrom i domaćom trpezom sa tradicionalnim jelima
– kaže Olivera Brdar-Mirković, potpredsjednica ovog Društva.

Kraj koji je u NOB iznjedrio pet narodnih heroja i svaka kuća dala borca u opštoj borbi protiv fašističke i ustaške okupacije, teško postradao u Drugom svjetskom ratu, danas je mjesto novih slobodarskih ideja i borbe protiv pošasti novog doba.

Djeca i članovi KUD „Milan Egić“ poštuju tradiciju svog naroda, njegujući običaje, pjesmu i igru čuvaju uspomenu na sve oni koji su postradali u borbi za slobodu u kojoj danas žive. Na taj način njegujući tradiciju usvajamo sistem vrijednosti koji se suprotstavalja onim izvitoperenim koje nam se nameću kroz globalističku medijsku i ekonomsku okupaciju nad našim svijetom.

-Turistima koji su posjetili Brezičane prikazali smo dio naše folklorne baštine kroz igru i pjesmu. Njihovi aplauzi i osmijesi pokazali su da smo ih na pravi način ugostili i nadam se da će u našem mjestu i gradu Prijedoru biti još ovakvih turističkih grupa – istakla je Brdar-Mirković.

Tekst – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – KUD „Milan Egić“ Brezičani