srna-pelkic-fauskeProjekat “Bezbjedna zajednica” koji ima za cilj unaprijediti saradnju između vojne i lokalne policije, te približiti vojnoj i lokalnoj policiji i građanima ulogu NATO-a u BiH predstavljen je danas u Prijedoru.

Zamjenik komandanta NATO štaba Sarajevo Ole Asbjorn Fauske rekao je da oblast zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama jeste sada aktuelna u BiH, ali da je ovaj projekat započeo iz drugih razloga i nekoliko mjeseci prije nego što su poplave pogodile BiH.

“Važno je naglasiti da naš zadatak nije da govorimo drugima kako da rade svoj posao. U svakoj zemlji postoje pravila i procedure koje treba poštovati i u vanrednim situacijama treba reagovati u skladu s tim, ali vjerujmo da se poboljšanjem međusobne komunikacije može doći do bolje saradnje”, rekao je Fauske na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naveo da je jedan od ciljeva ovog projekta predstaviti lokalnom stanovništvu mogućnosti i kapacitete Oružanih snaga /OS/ BiH koji se mogu staviti na raspolaganje lokalnim vlastima u vanrednim situacijama.

“Kao što smo vidjeli u poplavama ove godine, kao i u požarima i velikm sniježnim padavinama ranije, OS BiH imaju veoma važne mogućnosti i kapacitete i mogu učiniti dosta da podrže lokalne vlasti i lokalno stanovništvo u vanrednim situacijama”, ocijenio je Fauske.

On je dodao da je sastavni dio projekta koji se provodi širom BiH upoznavanje lokalnog stanovništva sa ulogom NATO štaba u Sarajevu i sa procesom atlantskih integracija.

Načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor Vojislav Pelkić rekao je da je nakon majskih poplava oblast zaštite i spasavanja u BiH dobila na aktuelnosti.

“Zahvalni smo NATO-u što ovim projektom žele doprinijeti poboljšanju komunikacije između svih subjekata uključenih u zaštitu i spasavanje ljudskih života i imovine u vanrednim situacijama izazvanim vremenskim neprilikama”, kazao je Pelkić.

On je naveo da je jutros održan radni sastanak u sjedištu CJB Prijedor, a da nakon prezentacije projekta slijedi zajednički radni sastanak u kasarni OS BiH u Prijedoru.

U dvodnevnoj posjeti CJB-u Prijedor, osim predstavnika NATO-a, boravi i zamjenik šefa kancelarije vojne policije OSBiH Vladimir Pešević.

Projekat “Bezbjedna zajednica” sufinansira norveška ambasada u BiH, a realizuje NATO štab Sarajevo.

SRNA