brdo-fsa (1)Derbi fudbalskih klubova sa teritorije grada Prijedora, u okviru 2.kola prvenstva Regionalne lige Republike Srpske-grupa Zapad, koji je kvalitetom igre po raskvašenom terenu stadiona „Vedro Polje“ u Hambarinama prevazišao okvire ovog ranga takmičenja, pripao je novajliji u ovom rangu, OFK Brdo-FSA 2:3.

Da izabranici trenera Nenada Bašića nisu došli da se brane, najavio je već na isteku prvog minuta njihov kapiten Miloš Stević, najzapaženiji akter meča, kada ga je lijepo proigrao Igor Progomelja, umakavši pažnji zadnje linije protivnika, te mu nije bilo teško da sa lakoćom savlada nemoćnog kapitena „brđana“, Jadranka Vidovića za 0:1.

Nije se mnogo čekalo na odgovor domaćih. Već u 7.minutu na oko 25 metara od gola rivala oboren je Sadmir Kukavica, a Besim Ibričić pravim evro-golom „skinuo paučinu“ iz gornjeg lijevo ugla Milomira Novakovića, kome je preostalo da paradom uljepša ovaj detalj – 1:1.

brdo-fsa (3)U 12. minuti dvojica „režisera“ prvog pogotka su u izmijenjenim ulogama. Stević je centrirao sa oko 30 metara iz „slobodnjaka“ iskosa sa lijeve strane, a u gužvi, Progomelja zahvatio loptu, koja je išla u gornji desni ugao Vidovića, no on je krajnjim naporom izbacuje u korner.

U 19. minuti na suprotnoj strani, korner sa desne strane izveo je Haris Harambašić, ali Rajko Pekija iz okreta šuta u donji lijevi ugao, ali Novaković odlično brani.

Ipak, dva minuta kasnije, nakon dobrog prodora Asmira Brkića po desnoj strani i centaršuta, ponovo Pekiju lopta nije najbolje slušala, ali pošto se odbila na nju je natrčao Kukavica i pogodio pravo mjesto za rezultatski preokret – 2:1.

Kratko je ovoga puta trajala radost domaćih, samo dva minuta. Ponovo je Stević, ovoga puta nešto bliže, od prethodnog slobodnog udarca sa lijeve strane, centrirao, sada je odbijenu loptu iz gužve prihvatio Vedran Banović, koji je prošle sezone nastupao za OFK Brdo i sa „penaltika“ našao put do mreže – 2:2.

brdo-fsa (4)Bio je to rezultat prvog poluvremena, iako su do odmora više želje pokazali puleni Enesa Fikića, a u 40. minuti najbolju šansu imao je Bojan Đurkić u pokušaju sa desne strane, međutim ne uspijeva da donese novo vođstvo svom timu.

Na osnovu viđenog u nastavku, kada se igra odvijala uglavnom na sredini terena i kada je donekle splasnuo tempo igre, čini se da bi remi bio i najpravedniji ishod meča.

Međutim, nije tako mislio sudija Bojan Ančić iz Laktaša u 54.minuti. U naletu ka golu Vidovića, koji je istrčao pred raspoloženog vođu sastava FSA, bio je Stević, imao je on pratnju, ali baš i nije viđen momenat da mu je neko zasmetao, pao je. Po onoj narodnoj „penal je kad ga sudija svira“ Ančić je pokazao na „bijelu tačku“ i pored protesta domaćih, a Stević ne hajući za staro pravilo da „ne šutira najstrožu kaznu igrač nad kojim je napravljen prekršaj“ uzeo loptu i poslao je precizno po zemlji u donji lijevi ugao Vidovića, koji se ispružio koliko je dug, ali nije uspio da spriječi pogodak odluke.

brdo-fsa (5)Ipak, čini se da su igrači FSA djelovali taktički zrelije i na njima nije bilo prevelikog pritiska, što je u velikoj mjeri i uticalo da ostvare svoj prvi, istorijski trijumf među trećeligašima Republike Srpske.

Na kraju susreta fer i korektan pozdrav igrača oba tima, a sudijska trojka na čelu sa Ančićem, zvižducima je napustila teren a potom i stadion „Vedro Polje“.

U taboru domaćih nisu krili nezadovoljstvo suđenjem, ističući da je, prije svega glavni sudija, svojim odlukama upropastio prijedorski derbi u Regionalnoj ligi grupa Zapad.

-Iako je meč igran u teškim uslovima, obje ekipe su prikazale dobru igru, naročito u prvom poluvremenu. Našim sportskim rivalima iz ekipe FSA čestitamo na osvojenim bodovima, iako smo razočarani sviranjem nepostojećeg penala i „mahanjem“ kartonima sudije Ančića na obje strane čime je u pojedinim trenucima izazivao smijeh i zviždanje prisutne publike – kažu iz OFK Brdo.

brdo-fsa (6)OFK Brdo – FSA Prijedor 2:3 (2:2)

Hambarine
Stadion: Vedro Polje Hambarine
Gledalaca: 150
Sudija: Bojan Ančić (Laktaši) 6
Strijelci: Ibričić u 7. i Kukavica u 21. za OFK Brdo, Stević u 1. i 54.(penal), Banović u 23. minuti za FSA Žuti kartoni: Ibričić, Mikanović, Ćatić(OFK Brdo), Runić, Vuković, Progomelja, Bujić, Banović, Novaković(FSA)

OFK BRDO:
Vidović 6,5, Mikanović 6,5, Mešić 6 (od 46. Ćatić 6,5), Đurkić 7, V.Karupović 6,5, Lezić 7, Kukavica 7, Brkić 7, Pekija 6, Ibričić 7,5, Harambašić 6,5
Trener: Enes Fikić

FSA:
Novaković 7, Rudak 7, Vuković 7, Rečević 7, Runić 6, Progomelja 6,5 (od 58. Mršić 6), Kaltak 6 (od 81. M.Karupović -), Banović 7,5, Bujić 7 (od 71. Škrbić -), Torbica 6, Stević 8
Trener: Nenad Bašić

Igrač utakmice: Miloš Stević (FSA)

N.Đerić/A.Drakulić
brdo-fsa (7) brdo-fsa (8) brdo-fsa (2)