mural-transformacija (2)Fondacija “ArselorMital” Prijedor sa 4.200 KM učestvovaće u projektu “Prijedor grad murala”, najavio je danas predsjednik ove fondacije Predrag Šorga.

“Fondaciji se za pomoć obratilo Udruženje likovnih umjetnika Prijedor /ULUP/ i mi smo im izašli u susret s obzirom da je naša misija od osnivanja do danas da pomažemo projekte koje su od koristi za lokalnu zajednicu, a među njima i projekte iz kulture”, rekao je Šorga Srni.

Tako bi oslikavanje murala “Transformacija” autora Atile Samožija, pobjednika drugog međunarodnog konkursa za dodjelu nagrade “Paola de Maninkor” za najbolji mural u Prijedoru, trebalo da počne, kako je i planirano, iduće sedmice, na fasadi zgrade na kraju šetališne zone u centru grada.

Mađarski umjetnik Atila Samoži renomirani je muralista i strit-art umjetnik nastanjen u Berlinu, član svjetski poznate strit-art grupe “Vird”, kao umjetnik poznatiji pod imenom Vidam. Studirao je grafički dizajn na u Berlinu, po završetku studija osnovao je grafički studio, a bavi se i di-džejingom i muzičkom produkcijom. Radio je murale u Berlinu, Njujorku, Amsterdamu, Parizu, Sao Paolu i drugim gradovima.

Nagradu “Paola de Maninkor”, nazvanu po italijanskoj slikarki koja je 1998. godine na zidu prijedorske Elektrotehničke škole oslikala prvi mural, čine plaketa, novčana nagrada od 3.000 KM i mogućnost oslikavanja fasade pobjedničkim radom.

Na prvom konkursu za dodjelu međunarodne godišnje nagrade za najbolji mural “Paola de Maninkor” pobijedio je “Šeširdžija” akademske slikarke Nataše Konjević iz Banjaluke. Oslikan je lani na zidu visokom dvanaest metara u šetališnoj zoni u Prijedoru.

Tekst – SRNA
Foto – ULUP
mural-transformacija