ljiljana babic (2)Učenici područnih odjeljenja osnovnih škola Tukovi i Gomjenica koje su bile poplavljene u maju, nastaviće pohađati nastavu u matičnim školama “Dositej Obradović” i “Branko Ćopić”, a troškove prevoza đaka snosiće gradska uprava.

Budući da nova školska godina počinje 1. septembra, a da sanacija poplavljenih škola niti je počela niti je izvjesno kada bi trebalo da počne, najvjerovatnije je da će đaci ponovo putovati na nastavu do matičnih škola kao što je to njih 150 činilo i od polovine maja, kada su grad zahvatile poplave, do završetka prošle školske godine.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora Ljiljana Babić rekla je da će nastava u školskoj 2014/15. godini početi na vrijeme, bez obzira na to što poplavljene škole nisu spremne za prijem učenika.

“Ukoliko se objekti u narednih dvadesetak dana ne saniraju, gradska uprava će ponovo organzovati prevoz đaka do matičnih škola, tako da ništa neće ugroziti početak redovnog nastavnog procesa”, kazala je Babić novinarima u Prijedoru.

Ona je navela da je procjena štete na školskim objektima upućena Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, kao i da su škole raspisale teneder i odabrale izvođače radova.

“Grad sve čini da to i bude do početka nove školske godine, a tokom nedavne posjete predstavnika UNDP-a gradonačelniku Prijedora upoznati smo da bi ova organizacija mogla finansirati rekonstrukciju svih poplavljenih škola u BiH, kao i izgradnju novih, gdje je to potrebno”, podsjetila je Babić.

Ona je dodala da se škola u Gomjenici može rekonstruisati, ali da montažni objekat škole u Tukovima ima pukotine po vertikali i horizontali i krov od materijala koji se više ne koristi za takve objekte, te je ta škola prije za rušenje nego za obnovu.

SRNA