blic-milenko-djakovicNakon što je prošle godine propala dogovorena prodaja prijedorske industrije mesa „Impro“ italijanskim investitorima, narednih dana ovo preduzeće bi moglo konačno da dobije novog vlasnika.

Potencijalni kupci, ovaj put iz BiH, tražili su razgovor sa novim gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem.

– Postoji kupac koji se zainteresovao za „Impro“ i postoji mogućnost da iduće sedmice dođu na razgovor, a ja ću biti zadovoljan ako oni budu imali ozbiljne namjere. Još nemam zvanične podatke o njihovom sjedištu, jer su i Italijani koji su bili prošle godine zainteresovani za „Impro“ imali firmu u Tuzli – kaže Đaković za „EuroBlic“.

Pokretanje proizvodnje u ovoj industriji mesa, koja je zbog kreditnih malverzacija nakon privatizacije u stečaju već pet godina, omogućilo bi nova radna mjesta u pogonu, ali i posao za prijedorske farmere koji bi imali kome prodavati stoku.

Đaković kaže da su radna mjesta prioritet i pri prodaji državnog kapitala Rudnika željezne rude „Ljubija“.

– Želimo da rudnik „Ljubija“ počne sa radom i zaposli ljude, prvenstveno iz Ljubije, a uslovi prodaje nas ne interesuju, jer je to posao Vlade RS – poručuje Đaković.

Dodaje da se stalno pregovara sa novim investitorima. U narednom periodu u Prijedoru bi trebalo da počne sa radom pogon nemačke firme za proizvodnju metala, a u Kozarcu preduzeće za metalopreradu i mašinsku obradu koje bi trebalo da zaposli desetak radnika.

Nakon što je Đaković preuzeo rukovođenje Prijedorom traju i razgovori oko podjele radnih mjesta u gradskoj upravi. Zamjenik gradonačelnika prvi put nakon 12 godina u Prijedoru biće iz SNSD.

– Biće promjena i u gradskoj upravi, ali te funkcije još nismo dogovorili – kaže Đaković.

On najavljuje da će konstitutivna Skupština grada Prijedora biti održana 23. novembra.

– Većina odbornika radiće u koaliciji, izuzev SDS, PDP i DF, ali smatramo da je zdrava opozicija dobrodošla kao korektor svih aktuelnih problema u Prijedoru – ističe Đaković.

Iako je prošlo mjesec i po nakon izbora, Đaković kaže da još nije uspio da odgovori na sve pozive i poruke sa čestitkama koje su mu u izbornoj noći blokirali telefon.

Kaže da je zadovoljan stanjem u Prijedoru i funkcijom koju je preuzeo, ali ističe da ništa od toga ne bi bilo moguće da njegov prethodnik nije bio Marko Pavić.

– Sa Pavićem sam u stalnom kontaktu i usaglašavaću se sa njim dok traju svi projekti iz njegovog mandata. Uvijek ću kao čovjek tražiti savet od njega, jer navika je moć velika, a Pavić je bio taj koji je stabilizovao stanje u multietničkom Prijedoru i svojim iskustvom usmjerio politiku i procese tako da se Prijedor razvijao brže od drugih lokalnih zajednica – naglašava Đaković.

EuroBlic