sud-bih-sudnicaNa suđenju za zločin počinjen u Prijedoru, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je saznala da joj je ubijen muž koji je bio zatvoren u logoru Omarska.

Namka Bašić je kazala da joj je zaštićeni svjedok S4 rekao da je Rade udario njenog muža puškom preko leđa i odveo ga. Nakon toga, kako je kazala svjedokinja, o mužu Nihadu nikad više niko ništa nije znao.

Svjedokinja je opisala da je 24. juna 1992. godine njenog muža iz sela Ališići odveo Mića Jurišić.

“Pored njega, odveli su još neke ljude. Među njima su bili i Armin i Refik Ališić. Armin mi je kasnije rekao da su ih odveli u Sekretarijat unutrašnjih poslova (SUP). Nihadu su bile hlače prljave i molio je da ih opere. Oni su mu onda prebili ruku“, prisjetila se svjedokinja.

S prebijenom rukom, svjedokinja je rekla da joj je muž prebačen u logor.

“Bili su smješteni u hali. Došao je vojnik i rekao da se Nihad javi ali i da mu je bolje da šuti, što je on i poslušao. S4 kaže da je ujutro došao Rade i udario ga puškom u leđa. Nakon toga, više se ništa ne zna”, kazala je Bašić.

sud bih (2)Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinji je pokazan iskaz koji je 2010. godine dala Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) gdje nije govorila da je Rade udario njenog muža kundakom u leđa. Svjedokinja je odgovorila da ne zna zašto to nema. “I sada vam govorim ono što mi je rekao S4”.

Bašić je svjedočila na suđenju bivšim prijedorskim policajcima Darku Mrđi, Zoranu Babiću, Radenku Marinoviću i Milanu Gavriloviću koji su optuženi da su učestvovali u progonu bošnjačkog stanovništva u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske (RS). Na teret su im, po šest tačaka optužnice, stavljena ubistva, prisilni nestanci i nečovječno postupanje 1992. godine.

Svjedokinja je kazala da je u junu 1992. godine napustila BiH i sa djecom i roditeljima otišla u Sloveniju. Kako je kazala, otac joj je, kada su došli, pokazao novine da pogleda.

“Ne znam je li to bio ‘Ljiljan’, ili nije. Uglavnom, na fotografiji je bila hrpa leševa u Vrbasu. Pisalo je da je među njima i moj Nihad”, kazala je Bašić, istaknuvši da je kasnije i identificirala ostatke svog muža u Šehovićima.

Na pitanje da li traži imovinsko obeštećenje, rekla je: “Imam malu kuću koju sam napravila na mjestu gdje je bila stara, izgorjela. Ne treba meni ništa, samo vas pitam, Časni sude, smijem li ja sada ići svojoj kući?”

Nastavak suđenja zakazan je za 9. decembar, kada će svjedočiti S4.

BIRN