sud bih (1)Odbrana Dragoja Zmijanjca pročitala je iskaz iz 1997. godine sina Halila Dedića, kojeg je, prema Tužilaštvu BiH, ubio optuženi na području Prijedora.

Čitanjem iskaza Halida Dedića završen je dokazni postupak Odbrane Zmijanjca, a završne riječi Tužilaštva zakazane su za kraj oktobra.

Branitelj Nebojša Pantić pročitao je iskaz Halida Dedića, koji ne živi u BiH i u skorijem periodu ne može pristupiti suđenju.

Dedić, koji je, kao svjedok Tužilaštva, dao iskaz u ovom predmetu, ispričao je policiji 1997. kako su njega i njegovog oca 23. jula 1992. godine “saobraćajni policajci odveli na ispitivanje u policijsku stanicu”.

Dan kasnije su, kako je naveo, pušteni kući, a u poslijepodnevnim satima pred kuću u Prijedoru, gdje je živio s roditeljima, došao je Dragoja Zmijanjac zvani Zmicko.

“Tražio je da moj otac Halil izađe ispred kuće. Kada sam ga čuo, pobjegao sam u drugu sobu jer sam znao da je Zmijanjac odranije sklon kriminalu. Čuo sam kada je naredio mom ocu da se odmakne od kuće, a potom se čulo pucanje”, kazao je svjedok.

sud bih (3)Nakon pucanja, svjedok je pobjegao i sakrio se u kuću komšinice, koja mu je kasnije rekla da je vidjela mrtvog Halila Dedića, čije je tijelo oko pet sati ležalo na zemlji dok ga neko nije prekrio.

Dan kasnije, 25. jula, svjedok je, kako je ispričao, zatražio od poznanika da ga prebaci za logor Trnopolje, gdje je ostao oko 20 dana.

Branitelj Pantić je kazao da je namjeravao ispitati svjedoka zbog čega se njegov iskaz “radikalno” razlikuje od onoga što je rekao na suđenju.

“Postoje bitne razlike u iskazima ovog svjedoka. Ovdje kaže da je živio u istoj kući s roditeljima, a na suđenju je rekao da nije živio u istoj kući, te da su ga obavijestili o smrti svoga oca, a ne da je on to neposredno čuo”, objasnio je Pantić.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho kazala je tužiocu Izetu Obobašiću da je Tužilaštvo po zakonu dužno proslijediti Odbrani dokaze koji su od važnosti za dokazni postupak, te “da joj je čudno zašto ovaj zapisnik nije bio predložen kada je ovaj svjedok saslušavan na suđenju”.

Zmijanjac je optužen da je 24. jula 1992. iz kuće izveo Halila Dedića i ubio ga iz automatske puške. Prema optužnici, jedno lice je dotrčalo do optuženog i pitalo ga zašto im je ubio komšiju, a Zmijanjac je odgovorio: “Sve Turke treba pobiti.”

Završna riječ Tužilaštva zakazana je za 31. oktobar.

BIRN