rtrs-izlozba-igra broj 5“Igra broj 5” naziv je izložbe slika autorke Tamare Žderić iz Beograda koja je održana u Prijedoru.

Mlada akademska slikarka prvi put održala je izložbu u Gradu na Sani u okviru konkursa za ovogodišnju izlagačku sezonu.

Akademska slikarka Tamara Žderić iz Beograda prvi put prestavila je svoje crteže i grafike u Muzeju Kozare u Prijedoru. Cilj njenog rada je, kako kaže, predstaviti nove svijetove sadržane u raznim pojavama i predmetima.

– Јa se kroz svoje radove trudim da otkrijem svijet oko sebe takav kakav je, na zanimljiv način, igrajući se, istraživajući i prosto trudeći se da na drugačiji način prikažem to sebi i drugima – kaže autorka.

Posjetioci su mogli da vide ukupno jedanaest crteža i četiri grafike. Autorka se nije ograničavala na jedno likovno sredstvo, pa su se mogli vidjeti radovi rađeni akvarelom, uljanim bojama i perom.

– Uprkos tome što su sadržajno poprilično bogate i posjeduju gomilu detalja, imaju i tu neku karakteristiku jednostavnosti koje autor ostvaruje samim likovnim jezikom, tj. upotrebom crteža i prije svega upotrebom linije, tog osnovnog elementa kompozicije kojom ona dalje stvara i površine i sve što je neophodno da bi jedan rad dobro izgledao – ističe Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare.

Izložba “Igra broj 5” Tamare Žderić biće otvorena do 15. septembra u Muzeju Kozare u Prijedoru.

RTRS