atv-vlada rs-rzr ljubijaPremijerka i ministri na današnjoj sjednici ponovo su povukli već povučenu odluku o prodaji Ljubije Izraelcima. Vladni pravnici greškom su je poslali u Službeni glasnik, a da se o svemu nije izjasnila Narodna skupštine. Kako je odluka praktično na snazi, u Ministarstvu Petra Đokića morali su da je stave van snage i izbjegnu moguće sudske sporove.

Dok u Vladi brinu pravne brige tvrde da se od prodaje RŽR-a nije odustalo i da će se o svemu odlučivati nakon izbora. Sa svim tehničkim komplikacijama upoznat je i predsjendnik Republike, koji kaže da vlast još vijeća.

“Nije se odustalo od prodaje, tu se radi o procedurama. Očigledno i veoma je jasno da postoje dva zainteresovana subjekta.Jedan koji je već prisutan u jednom dijelu imovine i drugi koji od početka želi da uđe u taj biznis. I mi sad moramo da vidimo šta je najbolje za Republiku Sprsku, ne samo da dobije novac nego i da očuva radna mjesta”, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

rzr ljubijaKonačnu odluku o prodaju RŽR-a trebalo bi da donesu poslanici Narodna skupštine u oktobru. Nikad svoj stav jasno nisu rekli u Klubu DNS-a bez čije saglanosti nema većine. Lider stranke Marko Pavić ni danas ne otkriva kako će da glasa. 2014 je iz moralnih razloga podnio ostavku na mjesto predstavnika državnog kapitala u kompaniji, jer je smatrao štetnom odluku Vlade o prodaji rudnika Izraelcima.

“Vi sa ATV-a ste jako nekorektni što se tiče rudnika i vidite vi to s Berićem, on sve zna”, rekao je predsjednik DNS-a Marko Pavić.

Dušan Berić tvrdi da zna da je DNS zaustavio prodaju Ljubije, kako bi mu minirao izbornu kampanju koja dobro ide. Na svom novom portalu pokrenuo je propagandu protiv prodaje rudnika. Smatra da je Vladin potez samo predizborni manevar.

“Prodaja rudnika željezne rude u Ljubiji u ovom momentu bi sigurno značila gubitak vlasti DNS-a u Prijedoru i čini mi se da su njihove uši dobro to zadnjih dana čule i da su oni bili u Vladi ti koji su i tjerali Vladu”, rekao je kandidat SzP-a za gradonačelnika Prijedora Dušan Berić.

O ponudama za prodaju Ljubije koje su stigle na adresu Vlade nema ni glasa. Jasno je samo da je Arcelor Mital rekao svoje, a stigla je i poboljšana ponuda Izraelskog investitora. Dok vlast tvrdi da unutar nje nema sukoba oko RŽR-a i da će se prihvatiti najpovoljnija ponuda, u kompaniji ne kriju probleme.

Već dva puta bezuspješno pokušava održati skupštinu akcionara i imenovati novi upravni odbor. U posljednja dva mjeseca propale su im dvije zakazane sjednice jer nisu imali kvorum, pa su učesnike na berzi obavijestili da sjednice neće ni biti.

ATV BL