igor motl-izlozba-najavaU prijedorskoj Galeriji 96 večeras od 20:30 časova biće otvorena izložba fotografija našeg sugrađanina Igora Motla pod nazivom „Teatar“.

Izuzetno daroviti fotograf, akademski muzičar (gitarista), predstaviće se portretima glumaca Pozorišta Prijedor i scenama iz predstava.

Igor Motl se prihvatio inspirativnog, a teškog zadatka-portretisanje glumaca i bilježenje scena iz pozorišnih predstava.

U nazivu monodrame Zijaha Sokolovića „Glumac…je glumac…je glumac“ može stati sva slatka muka poduhvata: KOGA PORTRETISATI? Da li glumca, ili glumca-glumca, ili glumca-čovjeka, ili čovjeka-glumca, ili sve zajedno. Gdje god je mnogo ponuda izbor je težak, a pri tom da bi portret bio umjetnički portretista mora umetnuti bitan dio sebe.

Od svih umjetničkih zanata glumac je pod najvećim pritiskom svog posla. Lik iz poslednje predstave, ili najdraže uloge, ili iz one koju upravo priprema uvijek mu je u glavi. Karakter lika, njegovi dijalozi i monolozi, ćutanja, način hoda,…sve im se zbira i ostaje u malom, ili velikom mozgu-nebitno, a potom se pojavljuje na licu kombinovano sa vim onim što nosi život mimo teatra.

Igor je izabrao: glumac na njegovim fotografijama mora biti glumac na sceni. Koristio je situacije koje su drugi umjetnici režirali, a na nekoliko je bio autor i scenografije i režije. Oba poduhvata su veoma zahtjevna. Rezultat je pred nama.

Posebna priča, a opet bliska prethodnoj je kako zabilježiti djelić predstave koja je tuđa misao i tuđa ideja.
Nije lako ni dokumentaristi, a posebno fotografu koji želi da ostavi lični pečat. Čini mi se da ga je dobro riješio koristeći ponuđeno uz rečenicu: „Ja sam gazda ove fotografije!“.

Uspio je Igor Motl, a to vidimo na ovoj izložbi, da odgovori na zadato: portreti glumaca prijedorskog pozorišta, scena iz predstava i, naravno, umjetnički kvalitet.

Ostvario je ovim nizom fotografija i dokumentarni i umjetnički zahtjev, sačuvao je u, doduše, blago izmjenjenoj nijansi svoju poetiku, što govori o kontinuitetu misli i odnosa prema umjetnosti. Pratimo njegov rad u oblasti fotografije od prvih „ozbiljnih“ radova i možemo da svjedočimo.

Motl je akademski muzičar, gitarista, učili su ga vrhunsku umjetnici. Zakoni su isti za sve umjetnosti samo je medij drugi.

Što rekao onaj: „Sve su ostalo nijanse“.

Tihomir Ilijašević