sud bih (4)Zaštićeni svjedok Odbrane Radeta Vlasenka je rekao da je optuženi u junu 1992. godine njega i kolege upozorio na naoružana lica na putu kojim su se kretali, nakon čega su upali u zasjedu.

SO-1, koji je svjedočio iz druge prostorije uz izmjenu glasa i lika, prisjetio se kako su odnosi između Bošnjaka i Srba u Kozarcu bili dobri do početka 1992. godine, nakon čega je došlo to “tenzija prema srpskom stanovništvu”.

Svjedok je kazao da ga je 14. maja uhapsila Teritorijalna odbrana (TO) u Kozarcu i pustila istu noć. SO-1 se prisjetio incidenata u maju u Jakupovićima, kada je ubijen jedan vojnik Jugoslovenske narodne armije (JNA), a dva do tri ranjena, kao i u Hambarinama.

sud bih (1)Prema njegovim saznanjima, TO-u i policiji u Kozarcu je bio upućen ultimatum da predaju oružje, a kada on nije ispoštovan, JNA je izvršila napad, te naišla na pružanje otpora.

Nakon borbi, kazao je, ostale su grupice muslimanskih snaga u Kozarcu, te istakao da je bilo ubistava Srba u to vrijeme.
U junu 1992, prema riječima SO-1, vidio je optuženog Radeta Vlasenka koji je upozorio njega i njegove kolege.

“Tu sam vidio Radu Vlasenka. Došao je motorom i rekao da je primjetio grupu ljudi, da su pucali na njegovu kuću i da idemo drugim putem”, rekao je SO-1, dodavši da oni nisu poslušali optuženog, nego su krenuli putem kojim su i došli, te nakon toga upali u zasjedu.

sud bih (3)SO-1 je objasnio da su tada ubijena trojica njegovih kolega, a on je, nakon što je vidio da je pala crna bomba, “osjetio udarac u lijevu ruku i glavu”. Istakao je da se pravio da je mrtav, a zatim pobjegao.

Naglasio je da je tada vidio oko 16 osoba, a da je prepoznao izvjesnog Seada Čirkina i Ekrema Elkaza.

Tužilaštvo BiH tereti Mitra i Radeta Vlasenka, te Dragu Končara, da su od 24. maja do polovine augusta 1992. učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva s područja Prijedora. U optužnici se navodi da su u sklopu progona vršena ubistva i prisilni nestanci.

Unakrsno ispitivanje ovog svjedoka zakazano je za 23. august.

BIRN