sud bih (1)Nakon pronalaska ostatka tijela u jednoj od grobnica u Prijedoru, specijalista sudske medicine je utvrdio da se 99 posto radi o Halilu Dediću.

Nermin Sarajlić, koji zbog propusta Tužilaštva BiH nije bio ispitivan u svojstvu vještaka, pojasnio je da je nakon pronalaska kostiju urađena DNA analiza, nakon čega je utvrđeno da se radi o Dediću.

Sarajlić je kazao da su prikupljeni i ostali opšti podaci. Na upit branioca Nebojše Pantića zašto u nalazu stoji da je starosne dobi između 25 i 60 godina, a Dedić je imao 73. u trenutku smrti, svjedok je kazao da se radi o procjenama koje ne moraju biti tačne.

Pantić je konstatovao da ne vidi potrebu za procjenama koje nisu precizne i tačne, te da će se naknadno žaliti na ovaj nalaz.

Sarajlić je nalaz iznio na suđenju Dragoji Zmijanjcu, koji je optužen za je 24. jula 1992. iz kuće izveo Halila Dedića i ubio ga iz automatska puške.

Prema optužnici, jedno lice je dotrčalo do optuženog i pitalo ga zašto im je ubio komšiju, a Zmijanjac je odgovorio: “Sve Turke treba pobiti.”

Kako se navodi u optužnici, Zmijanjac je 27. jula otišao do kuće u koju se sakrio sin ubijenog Halid Dedić i prijetio njegovoj porodici i Mileni Kragulj.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. juni.

BIRN