predapd-usaid-sertifikati za polaznike (5)U ovoj kratkoj priči vam predstavljamo Dejanu Vujnović, četrdesetogodišnjeg diplomiranog ekonomistu preduzetničke ekonomije i neumornog borca za socijalizaciju osoba sa invaliditetom u Prijedoru.

-Rođena sam u Prijedoru, tu sam završila osnovnu školu, gimnaziju, fakultet i živim i danas. Nakon studija sam bila vlasnica knjigovodstvenog servisa, koji sam zbog spleta nepovoljnih okolnosti, morala da zatvorim – priča Dejana.

Dodaje da je veoma aktivna u društvenom životu i nastoji podići svijest o osobama sa invaliditetom u Prijedoru.

-Uz podršku Udruženja oboljelih od MS Prijedor, uspjela sam da izdejstvujem ulazne rampe u Narodnu biblioteku „Ćirilo i Metodije“ i u Pozorište Prijedor i jako sam ponosna na to. Još uvijek vodim borbu protiv arhitektonskih barijera i moja pobjeda će biti u znaku izgradnje unutrašnjih rampi u Pozorištu Prijedor kako bih prvenstveno ja, pa onda sve osobe sa invaliditetom, mogle ravnopravno sa svima i bez problema gledati predstave – ističe Vujnovićeva.

vlastita proizvodnja-zastitna radionica (3)Takođe, sa ponosom mogu kaže da je asistent koordinatora projekta “Personalna asistencija za osobe sa invaliditetom” koji već drugu godinu zaredom podržava grad Prijedor.

-U slobodno vrijeme se bavim izradom nakita od fimo mase, a kreativnost sam ispoljila još od malih nogu. Sa svojim nakitom sam obišla cijelu Republiku Srpsku, uzimajući učešće na raznim sajmovima kreativaca i rukotvorina. Najdraži su mi sajmovi i izložbe u našem gradu, te me s toga često možete vidjeti na Malom gradskom trgu u svim manifestacijama – kaže ova neumorna Prijedorčanka.

Zahvaljujući izradi nakita i učešćima u brojnim gradskim manifestacijama, Dejana je došla i do Zaštitne radionice, u kojoj je izlagač od samog početka, a kako je jedna stvar vukla drugu, postala je začetnik i jedna od članica vlastite proizvodnje Zaštitne radionice.

vlastita proizvodnja-zastitna radionica (2)-Jedna sam od 12 polaznika Obuke u izradi web stranica za osobe sa invaliditetom koju je organizovala Fondacija “Zajednički put”. Pozdravljam svaki vid ovakvih obuka za sve mlade ljude, a posebno za osobe sa invaliditetom kojima je uskraćena pažnja koju zaslužuju u Prijedoru. Na završnom testiranju Obuke, ostvarila sam veliki broj bodova i našla se u tri najuspješnija polaznika – ponosno ističe Vujnovićeva.

Kako se danas osoba koja ne poznaje strane jezike smatra nepismenom, nije htjela da to bude sfera u kojoj je neostvarena, pa tečno priča Engleski jezik, za koji ima priznanje savladanog visokog B2 nivoa, te Francuski jezik A1 nivo i Njemački A1.

-Kako mi se rodila ljubav prema čitanju još u Gimnaziji, nije prestala do danas. Slobodno vrijeme najviše volim da provedem uz dobru knjigu i to je već moja svakodnevica, tako da je ulaz u Narodnu biblioteku za osobe sa invaliditetom uveliko olakšao taj moj hobi – priča Dejana koja ima i drugu veliku ljubav, a to su životinje, tačnije psi.

vlastita proizvodnja-zastitna radionica (1)Vrlo je aktivna u pomoći psima lutalicama na području Prijedora, a u svoj dom je primila dva.

-Ne mogu da zamislim život bez pasa. Mislim da bi bio hladan i isprazan, a dan svakako dosadan – dodaje Vujnovićeva.

U Fondaciji “Zajednički put” za nju imaju samo riječi hvale.

-Od dana kada je došla u prostorije naše organizacije i donijela svoj unikatni nakit od fimo mase, Dejana Vujnović postala je ne samo član Fondacije „Zajednički put“, korisnica Zaštitne radionice već i moj prijatelj. Sa kojim žarom priča o svom nakitu i sa koliko ljubavi ga izrađuje govori samo koliki je ona kreativac u duši, i koliko sebe ulaže u svoje ručne radove jer svaki komad njenog nakita je priča za sebe – objašnjava Bojana Bojanić, koordinator Fondacije „Zajednički put“.

Bojanićeva dodaje da Dejana samo želi da svako od nas, fanova Dixi nakita, dobije dio te priče jer tim nakitom predstavlja sebe, svoju tugu i sreću unosi dok ga izrađuje a na onima koji ga koriste je da samo sa ponosom nose takva umjetnička djela jer to zaista jesu .

-Ona se zajedno sa članovima Fondacije zalaže da Zaštitna radionica, kreativni kutak, postane u srcima svih naših sugrađana ono što i ona u njemu vidi, a to je ne samo mogućnost da se zaradi već prilika da njeno stvaralaštvo bude viđeno, shvaćeno i sa ljubavlju nošeno što nju čini izuzetno srećnom – ističe koordinator Fondacije „Zajednički put“.

-Dejana Vujnović za mene predstavlja sinonim ženske moći. Njena odlučnost, odgovornost, pragmatičnost i širina odgovaraju nekom idealu poslovne žene, kakav sam imala kao djevojčica. Moji prvi susreti sa njom su prošli u znaku analiziranja mene, a kada se oslobodila i pustila me blizu, dobila sam savršenog sagovornika, savjetodavca i velikog prijatelja, a danas se te tri stvari vrlo teško susreću. Skoro da ne postoji tema o kojoj ne možemo diskutovati satima i zasigurno ne postoji posustajanje u životu na koje mi sama pomisao na njenu snagu i upornost daje podstrek. Ne znam koliko sam puta rekla rečenicu “Dejani da se otvori bar jedan put, bila bi ministar!”, i zaista mislim tako – kaže Slobodanka Šodić, koordinator Zaštitne radionice Prijedor.

Ona se iskreno nada da će Vujnovićeva istrajati u svojoj borbi protiv arhitektonskih barijera i da će nesmetano moći da posjećuje sve objekte u gradu koje želi, jer, ostalo joj je zaista malo, a znači joj zaista mnogo.

Ne samo njoj, nego svim osobama sa invaliditetom u našem gradu.

-Što se tiče poslovnog sarađivanja sa Dejanom, mogu samo da kažem da je firma u kojoj ona radi i djeluje, srećna firma. Pa, tako smo i mi srećni što je imamo ovdje – ističe Šodićeva.

Nakit i kreativne radove Dejane Vujnović možete vidjeti u Zaštitnoj radionici i na stranici Dixy Unique .

Tekst i foto – B.Š./Dejana Vujnović/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

dejana vujnovic (1) dejana vujnovic (2) dejana vujnovic (3)