grazŠkola stranih jezika Fondacije “Zajednički put”, u sklopu jednog ciklusa, nudi edukativne ekskurzije i studijske posjete. Putovanje se organizuje sa luksuznim autobusima, uz obilazak znamenitosti i slobodno vrijeme koje polaznici/putnici provode po želji. Za destinaciju se odlučuje glasanjem putem ankete, koja se sprovodi uz obavezne mjesečne evaluacije.

U anketi, u kojoj su polaznici III ciklusa odlučivali destinaciju svoje studijske posjete , ubjedljivu pobjedu je odnio glavni centar Štajerske, Graz.

Ime mu dolazi od riječi gradec, što znači mali dvorac na vrhu brda, otkud je Graz i počeo svoju istoriju. Smješten na rijeci Muri, glavni je centar predivne Štajerske, a ovdje se ujedno nalazi i najstariji jazz studio u Evropi, kojim se ponosi ovaj studentski grad.

Taj mali dvorac na vrhu brda je, zapravo, današnji Schloßberg. Do njega se najlakše dolazi Schloßbergbahnom, uspinjačom koja vas pod nagibom od 60 posto dovodi do vrha prepunog parkova i mjesta za odmaranje.

Ovdje je smješten i glavni gradski simbol, Uhrturm, te Glockenturm, prepoznatljive ikone Graz-a i okoline. Glavna obilježja Uhrturma su njegove velike kazaljke na satovima, jednako kao i tri zvona koje se nalaze unutar zidova, od kojih je jedno služilo isključivo za signaliziranje požara.

Šarmantne ulice Graz-a, poput Hofgasse, gdje je Hofbäckerei sa svojim carskim slasticama, ili Sporgasse, koja je definitivno jedna od najljepših gradskih ulica. Ona je ime dobila po proizvođačima mamuza u davnoj prošlosti, ali danas je prepuna butika u prizemlju zgrada na čijim fasadama još uvijek osjetite dodir baroka ili secesije.

Hauptplatz, ili glavni trg, centar je gradskog života. Tu se nalaze Gradska opština iz 19. vijeka te fontana posvećena ‘Štajerskom princu’, koja, slično kao i ona u Rimu, predstavlja četiri rijeke: Muru, Dravu, Enns i Sann.

U blizini je i Landhaus, renesansna palata pokrajinskog parlamenta, u čijem se dvorištu često izvode brojni koncerti i koja svojom arhitekturom podsjeća na slične venecijanske zgrade.

Nešto dalje je zgrada Opere, kao i Katedrala (Domkirche), koja je i danas podsjetnik da je ovo bio carski grad i sjedište Frederika III.

Kada je Graz 2003. godine bio ‘Evropski grad kulture’, došlo je do velikog preobražaja lokalne arhitekture. Kunsthaus, muzej koji od milja zovu ‘prijateljski vanzemaljac’, simbol je harmonije starog i savremenog Graz-a. Zapravo je nevjerojatno kako je tako futuristička zgrada dobro uklopljena u okolinu. Odmah do njega je i Murinsel.

Futurističko umjetno ostrvo oblika poluotvorene školjke, bio je sagrađen samo za privremenu upotrebu, ali je, slično kao i Eiffelov toranj, ostao za stalno. Danas, uz kfvicu, tamo brojni stanovnici i turisti uživaju u pogledu na obližnju obalu i predivnu prirodu.

Naravno, ipak ne možemo izostaviti taj famozni shopping! Hoćete li u centar grada ili po brojnim shopping odredištima poput Center Westa, Seiersberga, City Parka ili Mur Parka, ovdje ćete pronaći ponešto za svačiji ukus!

Sve spomenute znamenitosti i još mnogo više, nalazi se na višejezičnoj brošuri putovanja koju su izradile profesorice Škole stranih jezika, a koja će biti dostupna svim putnicima. Pored brošure, na karti Graz-a će biti iscrtana putanja kretanja do njih za obilazak u sopstvenoj režiji putnika koji ne žele prisustvovati grupnom obilasku i upoznavanju grada na jezicima zastupljenim u našoj školi.

Ova zanimljiva ekskurzija košta simboličnih 35 KM.

Polazak iz Prijedora je planiran za rane jutarnje časove, 14.5.2016. godine, ispred Hotela Prijedor.

Vaše je da ponesete udobnu obuću, foto aparat i dobro raspoloženje!

Sve informacije o putovanju možete pronaći OVDJE

Info telefon za sve informacije 063/225-995.

Fondacija Zajednički put Prijedor