centar sunce-dan skole (1)Učenici i profesori Centra “Sunce” danas su priredbom u Pozorištu Prijedor obilježili dan ove obrazovne ustanove koja okuplja oko 130 djece sa posebnim potrebama sa područja Prijedora, Novog Grada i Kozarske Dubice.

Direktor ove ustanove Slađana Radaković podsjetila je da se ovakav kulturno-umjetnički program priprema svake godine povodom 3. maja, Međunarodnog dana sunca.

“Na ovaj način i na ovaj dan želimo da probudimo svijest zajednice i da steknemo razumijevanje i dobijemo međunarodno povjere kako bi se poštovala prava djece sa Daunovim sindromom i uopšte djece sa posebnim potrebama”, istakla ja Radakovićeva.

centar sunce-dan skole (2)Ona je dodala da ovakav način obilježavanja ovog dana ima više efekta i predstavlja inkluziju u praksi.

“LJudi vole da dođu na naše priredbe koje kod mnogih bude posebne emocije”, navela je Radakovićeva.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, koji je prisustvovao priredbi, istakao je da se u ovoj javnoj ustanovi obrazuje i 12 djece sa posebnim potrebama iz ove opštine.

“Ovdje sam da podržim rad ove ustanove sa kojom imamo dobru saradnju i da zahvalim za razumijevanje koje Centar ima za naše neizmirene obaveze koje nastojimo da platimo koliko u ovim uslovima možemo i koliko to dozvoljava opštinski budžet u ovom trenutku”, rekao je Zlojutro.

U ime gradonačelnika Prijedora praznik ustanove je čestitala načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti LJiljana Babić koja je istakla da i ranije i sada Centar “Sunce” ima podršku lokalne vlasti.

“Ova djeca zaslužuju da imaju punu pažnju šire društvene zajednice koja posebno treba da se bavi problemima djece sa posebnim potrebama”, navela je Babićeva.

Svečanosti je prisustvovala sekretar Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Snježana Dragosavljević.

Osim priredbe koju su pripremili polaznici Centra “Sunce”, u holu Pozorišta otvorena je izložba ručnih i likovnih učeničkih radova.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

centar sunce-dan skole (3) centar sunce-dan skole (4) centar sunce-dan skole (5) centar sunce-dan skole (6) centar sunce-dan skole (7) centar sunce-dan skole (8) centar sunce-dan skole (9) centar sunce-dan skole (10) centar sunce-dan skole (11) centar sunce-dan skole (12) centar sunce-dan skole (13)