sistematski preglediLoši zubi, ravni tabani, ali i problemi sa izgovaranjem pojedinih suglasnika, najčešći su problemi koji muče mališane u RS, tvrde ljekari koji ovih dana obavljaju sistematske preglede budućih prvačića.

U domovima zdravlja kažu da gužve nema jer su unaprijed napravili raspored, te da će sistematski pregledi trajati do kraja aprila. Roditelji treba da dostave u domove zdravlja zdravstveni karton djeteta, potvrdu o pregledu stomatologa i obavljenim vakcinama.

– Sistematski pregled budućih đaka obuhvata fizički pregled, potom procjenu psihofizičke zrelosti, a po potrebi se obavi i konsultativni pregled psihologa, fizijatra, endokrinologa ili nutricioniste – rekli su u banjalučkom Domu zdravlja.

Specijalista pedijatrije u Domu zdravlja u Prijedoru dr Divna Milić istakla je da će ove godine pregledati oko 400 mališana koji se spremaju za polazak u školu.

– Kod do sada pregledane djece najčešći problemi su karijes zuba i kod nekoliko njih deformiteti stopala – rekla je Milićeva i dodala da će do kraja mjeseca sva djeca biti pregledana.

U Domu zdravlja u Bijeljini ističu nema gužve, a do sada je pregledano 952 djece.

– Najčešći zdravstveni problemi koje smo uočili su ravna stopala, otežano izgovaranje slova R, Č, Ć, Š i Lj, zatim otežano ostvarivanje komunikacije sa ostalom djecom – rekli su u Domu zdravlja u Bijeljini. Podsjećaju da su slični problemi mučili prvačiće i prethodnih godina.

Otežano izgovaranje pojedinih slova uočeno je i kod mališana u Doboju.

– Dominiraju problemi sa nepravilnim držanjem tijela i ravni tabani. Uz to, zapažamo kod pojedine djece i probleme u izgovoru određenih glasova – rekli su u Domu zdravlja u Doboju.

U Dječijem dispanzeru Doma zdravlja Gradiška proteklih mjesec i po obavljeni su sistematski pregledi i redovna vakcinacija 396 djece koja će na jesen krenuti u prvi razred.

– Nalazi sistematskih pregleda pokazali su da se radi o zdravoj generaciji djece što pokazuju i činjenice da je među njima veoma mali broj gojazne djece i djece sa ravnim tabanima i slabim vidom – rekla je pedijatar Anka Grabović-Stojnić.

Dodaje da roditelji budućih prvačića nalaze sa sistematskih pregleda zajedno sa rodnim listom djeteta i uvjerenjem o prebivalištu treba da dostave u škole u kojima će djeca pohađati nastavu.

Specijalista porodične medicine u Domu zdravlja u Han Pijesku dr Slaviša Mirović očekuje da će do kraja sedmice završiti sistematske preglede budućih prvačića jer imaju svega 30 mališana.

– Do sada smo pregledali 12 djece. Činjenica da gotovo svako dijete ima karijes na zubima je poražavajuća. To je jedan od najvećih problema koje smo uočili. Pored toga nekoliko djece je imalo manjih problema sa vidom – rekao je Mirović.

U prvi razred školske 2016/2017. godine upisuju se djeca koja su rođena 2010. godine, kao i mališani rođeni godinu ranije, koji iz određenih razloga nisu bili upisani u prvi razred. U Ministarstvu prosvjete i kulture RS očekuju da će trend povećanja broja đaka upisanih u prvi razred osnovne škole, zabilježen prethodne dvije godine, biti nastavljen.

Savjet ljekara

Specijalista porodične medicine dr Slaviša Mirović ističe da roditelji treba da povedu računa o ishrani djece i njihovim svakodnevnim aktivnostima kako bi izbjegli zdravstvene probleme u ranom djetinjstvu.

– Ishrana djece treba da se bazira na zdravim namirnicama, voću, povrću te da ne piju zašećerene sokove tokom noći i da se već u tom predškolskom periodu počnu baviti sportskim aktivnostima – rekao je Mirović.

Pregled obuhvata

Fizički pregled
Procjenu psihofizičke zrelosti
Stomatološki pregled
Po potrebi i pregledi
psihologa
endokrinologa
fizijatra
nutricioniste

Glas Srpske